Belföld

Utasszállító miatt riasztottak két MIG-29-est

A Magyar Honvédség két MiG-29-es vadászrepülőgépét riasztották, hogy azonosítsanak egy, a magyar légtérbe belépő utasszállító repülőgépet hétfő délután – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium.

A légierő készenléti erőinek 14.29 órakor riasztást rendeltek el az olaszországi NATO légtérellenőrzési központból egy Magyarország légterébe belépő, London-Bahrein útvonalon közlekedő Boeing 747-es repülőgép azonosítása és légi helyzetének tisztázása érdekében – áll Bocskai István közleményében. Mint olvasható: az utasszállító gép, amelyet a vadászgépek vizuálisan azonosítottak és szabályos rádiókapcsolatot létesítettek vele, az azonosítás után folytatta engedélyezett útvonalát, a készültségi vadászrepülőgép-pár pedig visszatért a kecskeméti katonai repülőtérre. A Boeing 747-es repülőgép 14.49 órakor elhagyta Magyarország légterét – ismerteti a közlemény. Bocskai István az MTI azon kérdésére, hogy miért kellett ellenőrizni a repülőgépet, azt mondta: a vadászgépek segítségével az utasszállító repülőgép repülési engedélyében szereplő adatokat ellenőrizték és pontosították.


Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a január elsején megalakult szervezetet értesítették a légi eseményről. Tudomása szerint VIP, vagyis különösen fontos személyiség   jelenlétét jelezték repülési tervben, és a  katonai vadászgépek azt ellenőrizték, hogy állami vagy polgári célú repülést teljesít-e az utasszállító. Ennek tisztázására azért volt szükség, mert az állami célú repüléshez külön engedélyre van szükség.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik