Belföld

Áradás, belvíz – olvad a hó az országban

Hétfőn és a hét végén több hazai folyón is árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Folyamatosan növekszik a belvízzel borított területek nagysága, amit csak tetéz a hóolvadás és a következő napokra jósolt csapadék – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményéből.

Pénteken a legnagyobb csapadékot a Kelet-Magyarországi vízgyűjtőkön mértek 10-14 mm-t, az Északi vízgyűjtőkön általában 7 mm-t. A hétvége további időszakában a vízgyűjtőkön nem volt számottevő csapadék (5 mm alatt). A megemelkedett hőmérséklet következtében az alacsonyabb területeken intenzíven megindult a hóolvadás.

2006. február 19-én számított hómennyiség szerint a Duna vízgyűjtőjén az ilyenkor szokásos mennyiség (10,6 km3) közel kétszerese (19,6 km3) található a vízgyűjtőn. Ez a múlt héthez képest egy kicsit csökkent, ebből keletkezett a jelenleg levonuló árhullám mely jelenleg Komáromnál tart és jóval az árvízvédelmi fokozat elrendeléséhez szükséges vízszint alatt tetőzött (251 cm, I fok 500 cm).

A Tiszán a felgyülemlett hómennyiség 6.4 köbkilométer, a múlt hét óta változatlan és a sokéves átlagnál (4,3 köbkilométer) 50 százalékkal magasabb. A Balaton vízszintje tovább emelkedett, jelenleg 109 centiméter. A Velencei tó vízszintje is emelkedett (173 cm) annak ellenére, hogy a múlt héten vízeresztés indult a tóból.

Árvízvédelmi készültség

A pénteki csapadék és a hóolvadás következtében több folyón árhullám indult el, ezek közül a Berettyón kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni február 19-én, valamint a Fekete-Körösön február 20-án. A nagy mennyiségű belvíz miatt a Hortobágy-Berettyón is vízszintemelkedés indult el és a felső szakaszon hétfőtől árvízvédelmi készültséget rendeltek el Így jelenleg 257 kilométer hosszon van első fokú árvízvédelmi készültség.

Jégzajlás


A Tisza magyarországi szakaszán tovább csökkent az álló jeges szakaszok hossza. A Tisza-völgyi folyókon mindenütt felszakadozott az álló jég és legtöbb helyen zajlás, parti jég található már csak. Az árhullámok miatt azonban fokozottan figyelni kell a jég mozgását. A Maros magyarországi szakaszán megszüntették a jégvédekezési készültséget, a Tisza Szeged-déli országhatár közötti szakaszán pedig I. fokúra mérsékelték. Továbbra is első fokú jégvédekezési készültség van azonban a Körösökön.

82 ezer hektárt borít belvíz

A megenyhült időjárás és az elmúlt napok csapadéka következtében a belvízhelyzet romlik. 39 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség ebből 29 szakaszon első, 10 szakaszon másod fokú. Az elöntött terület nagysága – az elmúlt napokban lehullott csapadék és az enyhe időjárás hatására olvadó hóréteg miatt – állandóan növekszik, jelenleg 82 ezer hektár A hótakaró olvadásnak indult és sok helyen már csak foltokban található. A lefolyási akadályok eltávolítását, a medrek előkészítését a nagyobb belvizek levezetésére sok helyen még akadályozza a főcsatornákon és kisvízfolyásokon kialakult vastag jégtakaró.

További eső várható

A héten térségünk időjárását döntően egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer alakítja. Nyugat, délnyugat felől továbbra is nedves levegő érkezik a vízgyűjtő területek fölé, többször és többfelé valószínű további csapadék: eső, majd a hét második felétől, a hőmérséklet fokozatos csökkenése következtében már havas eső, havazás is lehet. Az elkövetkező héten a nyugati vízgyűjtőkön 10-15 mm míg másutt 15-30 mm csapadék várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik