Belföld

Elrendelhetik a turul bontását

Napokon belül elrendelhetik a XII. kerületben a helyi önkormányzat által engedély nélkül felállított és sok vihart kavart turulszobor bontását – értesült a Népszabadság.

A bontási határozat mindemellett nem jelenti a közterületi műalkotás tényleges eltávolítását, hiszen a határozat ellen fellebezni lehet, annak elutasítását pedig a bíróságon is meg lehet támadni, és csak a jogerős döntés után lehet bontani.

Az I. kerületi építésügyi hatóság még tavaly októberben szólította fel először a XII. kerületet arra, hogy nyújtsa be fennmaradásiengedély-kérelmét. Ehhez csatolnia kellett volna a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását, amely a jogszabályok szerint elengedhetetlen a szoborállításhoz. Miután a XII. kerület ennek határidőre nem tett eleget, a budavári önkormányzat érdemi döntés helyett újra felszólította a szomszédos városrészt, hogy szerezze be a közgyűlési hozzájárulást. A XII. kerület ehelyett – elfogultságra hivatkozva – a közigazgatási hivatal és vezetőjének kizárását kezdeményezte az eljárásból. Ezt a kérelmet az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) egy héttel ezelőtt elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik