Belföld

Fidesz: a kormány áfaemelésre készül

Amennyiben az MSZP-SZDSZ koalíció alakíthat újra kormányt a választások után, várható, hogy a kabinet bevezeti az egykulcsos áfát és megemelik annak mértékét - mondta Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

Az MSZP reakciója

Podolák György, az MSZP gazdasági munkacsoportjának vezetője szerint “Rogán Antal vasárnapi szavainak pont annyi az igazságtartalma, mint amikor a szerver ügyről magyarázko-dott: semmi”. A kormány az áfát csökkentette, és végrehajtja az ötéves adócsökkentési programját – közölte. Magyarország jövője, a miniszterelnök által ismertetett program, nem pedig a visszafordulás a múltba – véli a szocialista politikus.


Rogán Antal szerint a kormány “el kívánja sumákolni” az áfakulcs csökkentésének mostani lehetőségét, mivel a vasárnap a Pénzügyminisztériumban bejelentett magánlakás felújítási áfa csökkentésnek sem konkrét mértékét, sem időpontját nem ismertették. A kampányfőnök hangsúlyozta, hogy ehhez az áfatörvény módosítására van szükség.

Ezért a Fidesz még hétfőn kezdeményezi egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását az áfatörvény módosítása érdekében. Rogán Antal szerint, ha a kormánypártok nem támogatják a parlament napirendjét az is azt bizonyítja, hogy a tényleges csökkentés helyett a kormány csak az időt húzza. Fontosnak nevezte, hogy a jogszabály módosítására még április elseje előtt sor kerüljön, annak érdekében hogy Magyarország a lehető leghamarabb élni tudjon az EU adta lehetőségekkel.

A kampányfőnök megerősítette, hogy a Fidesz továbbra is szükségesnek tartja a szociális lakásépítés áfájának csökkentését. Hozzátette: ebben az esetben Magyarországon minden olyan lakás ára 8-10 százalékkal csökkenne, amelynek építéséhez valamilyen állami támogatást vettek fel. Megemlítette, hogy ezzel már más országok is, szavai szerint sikerrel éltek, példaként Csehországot mondta. Az ellenzéki politikus javasolta továbbá, hogy a szociális lakásépítéshez kapcsolódó szolgáltatások áfája is csökkenjen 20 százalékról 5 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik