Belföld

Orbán 1500 milliárdot adna a kkv-knak

A polgári kormány egy új Széchenyi Terv keretében 1500 milliárd forintot fordítana kis- és középvállalkozások támogatására négy év alatt - mondta Orbán Viktor szombaton, Balatonfüreden, a Fidesz "Országépítő Találkozója" első színhelyén.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: 1000 milliárdot tenne ki a kis és középvállalkozás-fejlesztési alap, 500 milliárd pedig új munkahelyek létrehozását szolgálná. Orbán Viktor rámutatott: 1000 milliárd forint uniós támogatásból származna, a többit a hazai költségvetésből tennék hozzá. Megjegyezte: a polgári kormány ezeket az alapokat már a 2007-től induló költségvetési évben létrehozná. Hangsúlyozta: a teljes program felügyeletét egy nagy társadalmi kuratóriumra bíznák.

Kiköszörülné a csorbát

Ha Magyarország népe úgy dönt, hogy a 2006-os választásokon “a jövőről szavaz, s a magyar szolidaritás jegyében adja le a voksát, akkor ugyanis lesz új Széchenyi Terv, lesz új országépítő program, amely kijavítja a mai gazdasági hibákat” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Az ellenzék vezető politikusa szerint ezen hibák közt az első az volt, hogy leállították a kisvállalkozókat segítő programokat. Másodikként a hazai vállalkozásoknak a külföldi befektetőkkel szembeni háttérbe szorítását említette. Mint mondta: “Magyarországon mégis csak a magyar emberek legyenek a legfontosabbak”. A harmadik gazdasági hibáról Orbán Viktor így fogalmazott: “délibáb azt hinni, hogy a magyar vállalkozások és az általuk létrehozott munkahelyek jövője a hitelekre alapozható”. Megjegyezte: “akinek nincs rendben a tőkehelyzete, az sosem fog hitelt kapni”. A Fidesz elnöke szerint a kis- és középvállalkozásokat fel kell tőkésíteni, vissza nem térítendő támogatásokat kell kapniuk.

Csődrekord és szpáhi-rendszer

Orbán Viktor szerint soha ennyi kis- és középvállalkozás nem ment csődbe, mint az utóbbi háromnegyed évben, szerinte a számuk eléri a 10 ezret. Hozzátette: az elmúlt fél évben pedig mintegy 60-70 ezren veszítették el az állásukat, s ma a munkanélküliek száma már 436 ezerre tehető, 300 ezren pedig csak alkalmilag dolgoznak. A Fidesz elnöke jogalkotási, jogszabályi hibának nevezte meg ugyanakkor azt, hogy “óriási az állami bürokrácia, amely kifejezetten sarcolja a magyar kis- és középvállalkozókat”. Mint mondta: “bünteti őket, szpáhi-rendszert működtet, s időnként egy-egy állami hatóságnak a fizetése, jutalmazása attól függ, hogy hogyan sarcolta meg a magyar vállalkozókat”. Az elnök hibásnak nevezte továbbá a közbeszerzés gyakorlatát is, mert szerinte “nyolcvan százalék a külföldieké, 20 százalék a magyaroké”. Hozzáfűzte: “ezt az arányt egész egyszerűen meg kell fordítani”.

Vadkapitalizmus uralkodik

Komoly szabályozási hibának nevezte azt is, hogy továbbra is engedik a piaci monopolhelyzeteket. Orbán Viktor szerint, amit mi élünk, az a vadkapitalizmus, s az ötven éve lejárt nyugaton. Megjegyezte: nyugaton ma “másfajta kapitalizmus van, úgy hívják, hogy piacgazdaság”. Rámutatott arra a szabályozási hibára is, hogy Magyarországon nincsenek családbarát foglalkoztatási módok, nincsenek a családanyák számára részmunkaidős, rugalmas foglalkoztatási módok. Szerinte Nyugat-Európában a munkahelyek 30 százaléka részmunkaidős, “kifejezetten asszonyoknak van kitalálva”. Megjegyezte: nálunk ez csupán két százalék.

Egyszerre munkanélküliség és munkaerőhiány

Orbán Viktor rámutatott: ki kell javítani a szakképzés rendszerét is – ami elsősorban a fiatalságot érinti -, egyfelől ugyanis munkanélküliség van, másfelől pedig munkaerőt keresnek bizonyos szakmákra, de nem találnak. “Magyarországon az iskola és a szakmai képzés teljesen elszakadt attól, amit egyébként a gazdaság igényelne” – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint egyenes, tiszta viszonyok esetén az állam csak olyan terheket rak a vállalkozókra, amit el bírnak hordani, s szerinte “ez pedig azt jelenti, hogy a tb-járulékot, amit a vállalkozók elsőként jelölnek meg problémaként, a mai 29 százalékról június elsejétől kezdődően 19 százalékra le kell vinni”.


Képünkön Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke beszél a párt Országépítő Találkozó elnevezésű rendezvény sorozatának első színhelyén Balatonfüreden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik