Belföld

Gyurcsány 10 ezer milliárdos programja

Egy 10 ezer milliárd forintos programmal 3-400 ezer új munkahelyet teremtene Gyurcsány Ferenc az elkövetkező években. Emellett biopoliszt alapítana Miskolcon, az autópályákat a határig építené. A Fidesz szerint Gyurcsány csak Medgyessy igéreteit ismétli.

Különböző SZDSZ-program


Legalább két és fél lényeges eltérés található a liberálisok és a szocialisták választási programja között – fogalmazott az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján azt követően, hogy szombati kongresszusán az MSZP elfogadta programját. Kuncze Gábor a vitás kérdések közé sorolta az egészségügy átalakítását, ahol az SZDSZ a több biztosítós rendszert javasolja, valamint a gazdaság versenyképessé tételét, amihez a liberálisok szerint elengedhetetlen az egykulcsos, 20 százalékos adó bevezetése. Elmondta: a szocialisták elképzelései a kisebb államról a választott régiók létrehozásának javaslatával ugyanabba az irányba haladnak, mint a liberálisok, azonban a megyék megtartását az SZDSZ nem támogatja. Kuncze Gábor szerint az MSZP programja sok esetben jól jelöli ki az irányokat, ugyanakkor hiányolja belőle, hogy nem mondják meg, ezeket hogyan akarják megvalósítani.

A modern ipar működtetését, üzleti szolgáltató központok létesítését és az idegenforgalmat prioritásként kezelő gazdasági programot hirdetett meg a következő évekre Gyurcsány Ferenc a szocialista párt szombati, soron kívüli kongresszusán, miután miniszterelnök-jelöltté választotta az MSZP legfőbb döntéshozó szerve.

A kormányfő, aki feleségével együtt érkezett a rendezvényre, a célok megvalósításához szükséges oktatás- és közlekedés-fejlesztés részleteiről is beszélt mintegy 50 perces, tapssal többször megszakított beszédében. Szerinte a szükséges fejlesztések egy 10 ezer milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló programot takarnak, amely 3-400 ezer munkahelyet teremthet, hiszen a kormánynak “gondja lenne rá”, hogy hazai kis- és középvállalkozások részvételével valósuljon meg.

“Nemcsak beszélni kell az állam felelősségéről, hanem világos fejlesztési célokat kell kitűzni, meg kell mondani, hogy mi az a két-három terület, ahol az ország a legjobb lehet a térségben”.

Három priorítás

Magyarország első számú gazdasági prioritása, hogy legyen egy modern, versenyképes ipara, biotechnológiától a gépgyártáson át, a gyógyszergyártástól az infokommunikációig Magyarország, második gazdasági prioritásként, a térség és Európa logisztikai, gazdasági, üzleti, pénzügyi szolgáltató központjává tud válni. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak harmadik pillérként az idegenforgalomra, ezen belül a gyógy-, a konferencia- és kulturális és falusi turizmusra kell építenie jövőjét.

Technopolisz és biopolisz

A miniszterelnök szerint a felvázolt célokhoz kell rendelni a megfelelő tudást is, ezért a közoktatásban a jövőben kiemelten kell kezelni, fejleszteni például a műszaki, elsősorban a mérnökképzést. Ígéretet tett arra, hogy a következő 10 évben ezer általános iskolát újítanak fel. Ezen túlmenően 30 új szakképzési központ építését tervezik és, mint fogalmazott, vissza akarják adni a szakmunka becsületét.

“Ehhez technopoliszra van szükség Miskolcon, biopolisz fog épülni Szegeden, felsőoktatási és kutatási centrum fog épülni Debrecenben, Pécsen és Győrben” – mondta, hozzátéve, hogy természetesen Budapesten is lesznek ilyen fejlesztések.

Határig érő autópályák

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy egy közlekedésfejlesztési program végrehajtására is szükség van. Ennek elemei között említette, hogy a lakosság 90 százaléka 30 percen belül elérhesse valamely gyorsforgalmi utat, és hogy a jelenlegi autópályák elérjenek az országhatárig. A kormányfő kjelentette, hogy hidakat fognak építeni a Dunán Győrben, Komáromban és Budapesten, a Tiszán Szolnokon és Szegeden – sorolta a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését érintő tervek ismertetése mellett.

A magyarság fontosabb, mint a párt

Beszéde végén kérte, hogy mindenki tisztelje politikai riválisát, mondván: magyarságunk fontosabb, mint hogy ki, melyik pártnak a támogatója. Mint mondta, ő maga rossznak tartja a magyarországi jobboldal politikáját, azzal szenvedélyesen vitatkozni is fog, de ettől még tiszteli annak képviselőit. Zárásként rögzítette: nincs kétsége afelől, hogy Magyarország és az MSZP győzni fog.

Fidesz: Gyurcsány Medgyessyt ismétli


Deutsch-Für Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő, miniszterelnök-jelölt elődje, Medgyessy Péter 2002-es ígéreteinek összeturmixolt, szűrt változatát fogalmazta meg a szocialista párt kongresszusán, az “amit nem tudtál végrehajtani, ígérd meg újra” módszer alapján.


A politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján “kis Medgyessy-programnak” nevezte a Gyurcsány Ferenc által ismertetett elképzeléseket. Megjegyezte: a választók nem remixelt ígéreteket várnak, hanem hétköznapi problémáik megoldását. Deutsch-Für Tamás úgy összegezte pártja véleményét: sok sikert kívánnak Gyurcsány Ferencnek, akinek – megfogalmazása szerint – életében először lesz alkalma megmérettetnie magát egy szabad, demokratikus választáson. Megjegyezte: remélik, hogy a tavaszi választások után országgyűlési képviselőként együtt fog dolgozni velük a kormányfőjelölt.

Az MSZP választási programját itt olvashatja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik