Belföld

Elfogadták Gyurcsányt, a listát, és a programot

Gyurcsány Ferencet választotta az MSZP kongresszusa miniszterelnök-jelöltnek, elfogadták a párt országos listáját és a programot is.

Narancsra fújt autók

Tíz gépkocsit narancssárga színű festékkel fújtak le az MSZP szombati kongresszusának helyt adó SYMA-csarnok Ifjúság úti bejáratánál. Az MTI-nek Nyakó István, a párt szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a lefújt autók között olyanok is voltak, amelyeknek a tulajdonosai nem a kongresszusra érkeztek. A puskaporszagú retorikában azt mondanám, hogy rosszkor voltak rossz helyen – fogalmazott a szocialista szóvivő, aki szerint különös hangsúlya van a történteknek, annak fényében, hogy a miniszterelnök a kongresszuson egymás iránti kölcsönös tiszteletre kérte a politikailag máshogy gondolkodókat. Először hackeltek, most meg festettek – utalt a Fideszre Nyakó István.
Deutsch-Für Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint nagyon szomorú, ha valakinek festékkel lefújják az autóját, az is, ha összekarcolják, de az is nagyon szomorú, ha egy párt szóvivője paranoiában szenved.

Hiller István pártelnök szombaton bejelentette, hogy a jelenlegi kormányfőt, aki az egyedüli aspiráns volt a miniszterelnök-jelöltségre, a szavazatot leadott 519 küldött közül 517 támogatta a titkos szavazáson. A kongresszus elfogadta a párt országos listáját is.

Az MSZP országos elnöksége és választmánya Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, a párt országos választási bizottságának vezetője javasolja kormányfő-jelöltnek.

A szocialista párt legfelső döntéshozó testülete, a kongresszus szavazott a 2006. évi országgyűlési választások országos listájáról is. A lista első tíz helyén sorrendben Gyurcsány Ferenc, Hiller István pártelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Horn Gyula volt miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese, Simon Gábor, a választmány elnöke, Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke és Újhelyi István, a párt másik alelnöke szerepel.

Hangos igenek


A kongresszuson Hiller István elmondta: az elmúlt négy évben az MSZP minden lépését az vezette, hogy Magyarországon a verseny és a szolidaritás ne álljon szemben egymással. Az eredmény büszkén vállalható.


Mikor a pártelnök feltette a kérdést: „igazságosabbá tettük-e a nyugdíjrendszert, a családtámogatási rendszert, az adórendszert, több autópályát építettünk-e, mint eddig összesen?” Mire a feltett kérdésekre a kongresszusi küldöttek hangos igennel feleltek.


A változásokat nem elkezdeni, hanem folytatni kell, az elért eredmények csak akkor válhatnak tartóssá, ha folytatódik “az a politika, amely a biztonság, az igazságosság, a bátorság alapértékeire épít” – mondta Hiller István. Mint hozzátette, az MSZP választási programja az erős köztársaság, a sikeres Magyarország programja.


2010-es euró, kisebb parlament


“Történelmi méretű fejlesztésekre van szükség a következő ciklusban, a következő években ahhoz, hogy Magyarországot olyan országgá tegyük, ahol egyre könnyebb felemelkedni” – jelentette ki. Hiller István szerint az ország 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, 2006-ban megvalósul az árstabilitás. Az MSZP csökkenteni szeretné az országgyűlési képviselők számát, kiemelt figyelmet fordít a nyugdíjasokra és a mezőgazdaságból élőkre. Nemzetpolitikájuk célja – folytatta -, hogy a térségben Magyarországé legyen a legerősebb gazdaság, ezáltal biztosítva a határon túli magyarság gyarapodását.


Az egészségügy átalakítása kapcsán megjegyezte: az ellátás két pillérre épülne, az első minden embernek jár, például a közegészségügyi, járványügyi ellátás, a csecsemő-, gyermek- és anyavédelem, a sürgősségi és a vérellátás. A második pillér a kötelező társadalombiztosítás keretében nyújtott előre meghatározott szolgáltatások köre. Ezt a két pillért egészítené ki az önkéntes egyéni kiegészítő biztosítás.


A megújulásnak még nincs vége


A pártelnök bejelentette, hogy az MSZP minden képviselőjelöltje összegyűjtötte a szükséges ajánlószelvényeket. Hozzátette: az elmúlt héten a szocialista párt 431 342 ajánlószelvényt gyűjtött össze, 30 százalékkal többet, mint 2002-ben. Elmondta: az MSZP ma aktív és energikus párt, átalakult a megjelenése, szerethető párttá vált, sikeres volt a párt megújítása, aminek még nincs vége.

A programot is elfogadták

A kongresszuson a párt választási programját is elfogadták. Az MSZP kongresszusa elvégezte munkáját: elfogadta a párt miniszterelnök-jelöltjét, országos választási listáját, választási programját és választási felhívását – jelentette be a pártelnök.

A küldöttek nyílt szavazáson, kézfelemeléssel szavaztak a választási programról, amelyet a látható többség támogatott.

Az MSZP választási programját itt olvashatja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik