Belföld

Átutalták az egyházak elmaradt támogatásait

Pénteken megérkezett az egyházakhoz az elmaradt, összességében egymilliárd forintos állami támogatás: a nekik járó részösszegek átutalását az egyes egyházak erősítették meg az MTI-nek.

A kifizetés felgyorsítására Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretet egy héttel ezelőtt, amikor fogadta a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőjét a Parlamentben. Az egymilliárd forint a „kiegészítő normatíva kiegészítése”, megjelölése a 2004. évi költségvetési törvény zárszámadásában szerepel. Az összeget a közfeladatot ellátó önkormányzati és egyházi fenntartású intézmények támogatása közötti különbségként állapították meg.

A kormányszóvivő szerdán a kormány előző napi döntéséről nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: e hét végéig megkapják az egymilliárd forintos támogatást az oktatási és szociális intézményeket fenntartó egyházak. A pénzből olyan arányban részesülnek, amilyen arányban részt vesznek az említett intézmények fenntartásában – közölte Batiz András.

Bölcskei Gusztáv református püspök csütörtökön bírálta a kormányszóvivő azon kijelentését, amely szerint az egymilliárd forint „további támogatást” jelent az egyházak számára. A zsinat lelkészi elnöke szerint „rosszindulatú és félrevezető a szóvivő tájékoztatásának az az eleme, amely azt sugallja, hogy a kormányzat pluszforrásokhoz juttatta az egyházi intézményeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik