Belföld

Blair nem bocsátotta meg a 6:3-at

A brit kormányfő az angol Munkáspárt és az MSZP közös céljait és elkötelezettségét hangsúlyozta a szocialista párt pénteki nagygyűlésén. Tony Blair – csatlakozva a magyar kormánypárt kampányához – magyarul mondta ki: igen, MSZP.

Nagy várakozás előzte meg a brit miniszterelnök magyarországi látogatását. Tony Blair az MSZP meghívására érkezett Budapestre, hogy a párt kampányrendezvényén, a fővárosi SYMA-csarnokban beszédet mondjon magyar kollégájával. Az aréna közel sem volt tele, lapunk helyszíni tudósítójának becslése szerint a székek 70 százaléka volt csupán foglalt (ez körülbelül 3500 embert jelent). Hozzá kell azonban tenni, hogy a rendezvényre csak meghívóval lehetett belépni. A közönség az MSZP politikusaiból és a párt holdudvarából, több tucat Fiatal Baloldal aktivistából és nyugdíjasokból állt. Utóbbiak idős koruk ellenére lelkesen lengette a rendezők által kiosztott „Igen, MSZP” feliratú táblákat, főleg azt követően, hogy a szlogent maga Toni Blair is kimondta a színpadon.

Hiller: a gyarapodó Magyarország a cél

A rendezvény Hiller István felvezetőjével kezdődött. Az MSZP elnöke kifejtette: egy új, modern, gyarapodó Magyarország megteremtése a cél, ezért érdemes kormányozni. „Itt a lehetőség, hogy egy modern, gyarapodó, új Magyarországot építsünk fel. Erre az emberek többsége is azt mondja: igen. És ha erre igent mondanak, akkor április 9-én az MSZP-re is igent mondanak” – mondta a szocialista politikus. Hiller István szerint – akinek beszédét többször is taps szakította meg Magyarországnak nem radikalizmusra, hanem nyugalomra van szüksége. A politikus beszéde közben többen felemelték a piros, négyzet alakú transzparenst, amelyen az állt: Igen MSZP.

Blair: Igen, MSZP

A pártelnök ezt követően Gyurcsány Ferenc magyar, és Tony Blair brit miniszterelnököt szólította a színpadra. A két politikus a U2 közkedvelt, „Beautiful day” című slágerére vonult fel a színpadra.

„Éppen 1953-ban, a Wembley Stadionban megrendezett, és Magyarország 6:3-as győzelmével végződött mérkőzés évében születtem. Ezt a vereséget azóta sem bocsátottam meg” – kezdte tréfálkozva beszédét Tony Blair, majd komolyra fordította a szót.

„A brit Munkáspárt és az MSZP célja ugyanaz: progressziót, gazdasági növekedést biztosítani úgy, hogy közben a biztonság, a szociális igazságosság is hangsúlyos legyen” – mondta a brit miniszterelnök. Hozzátette: szolidaritást és realitást együtt kell szem előtt tartani, mert ez a gazdasági fejlődés alapköve. A hamis ígéretek hamis szolidaritást jelentenek. Tony Blair beszédében kiemelte: Magyarország határozott, magabiztos, sikerorientált ország, amely büszke lehet az elmúlt években elért nagy előrelépésre.

A szigetország kormányfője hangsúlyozta: Nagy-Britannia helyesen tette, hogy – elsőként – megnyitotta munkaerőpiacát az új EU-tagországok állampolgárai előtt, mert ők erősítik a brit gazdaságot. Blair rendkívül fontosnak nevezte, hogy tavaly decemberben sikerült megállapodni az uniós költségvetésről, a kemény vitákra célozva pedig megjegyezte: „Gyurcsány Ferencnek kedves mosolya van, de mögötte acél húzódik”. Megnyugtatásképp azonban gyorsan hozzátette: egy országnak pont ilyen vezetőre van szüksége.

Gyurcsány az Új Magyarország programról beszélt

A szót átvéve Gyurcsány Ferenc az új Magyarország, a változtatás programját hirdette meg. „A változtatás program az arról szól – igen, MSZP, arról szól a változtatás programja -, hogy hozzányúlni az egészségügyhöz, hozzányúlni a közoktatáshoz, hozzányúlni az állam működéséhez, mind annak érdekében, hogy ezeknek a közös intézményeknek minden pillanata arról szóljon, hogy hogyan lehet a nagyszerű embert szabaddá és egyenlőbbé tenni, kinyitni számára Magyarországot” – mondta a magyar miniszterelnök. Hozzátette: le kell zárni az elmúlt 15 évet, mert nem visz sehova, egy új Magyarországot kell építeni. Ez a program egyetlen egy dologról szól: mitől lesz az ország sikeres.


Részleteket azonban nem árult el, hiszen a Magyar Szocialista Párt szombaton tartja kongresszusát, és itt mutatják be a részletes programot is. Gyurcsány Ferenc szerint „tízmillió magyar ember országa ez, és mind a tízmilliónak programot kell adni, de a tízmilliónak nem úgy lesz közös programja, hogy mindenki csinálhat azt, amit akar, hanem úgy lesz programja, hogy megállapodunk, hova tart ez az ország”. A kormányfő szerint a baloldalnak az is fontos feladata, hogy megteremtse a félelem nélküli közéletet. Akik szerint nem az az elsőszámú feladat, hogy megóvjuk a polgárok biztonságát, hiába konzultáltak, azok semmit nem értettek meg a múltból – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc beszéde végén megköszönte Tony Blairnek a rendezvényen való részvételt, amit a közönség hosszan tartó vastapsa kísért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik