Belföld

Pénteken ismét indulnak az érettségi vizsgák

Péntektől 41 tárgyból 2 565 diák érettségizik a február-márciusi vizsgaidőszakban, a matúrát az őszihez hasonló megerősített logisztikai intézkedések mellett tartják.

A matúra pénteken a német nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik, ekkor csupán egyetlen diák vizsgázik emelt szinten. A vizsgák hétfőn magyar nyelv és irodalom, rajzzal folytatódnak, amelyet kedden a matematika és földrajz, ének, szerdán a történelem és kémia vizsgák követnek.

A szóbeli vizsgákat emelt szinten március 16-18, illetve március 20-22 között, középszinten március 27-31 között tartják. A március 31-én záruló érettségikre emelt szinten 2575, középszinten 592 vizsgát regisztráltak. A diákokat érintő jogszabályi változás nincs, az érettségi logisztikáját viszont szigorították.

A lehetséges vizsgafajták a február-márciusi szezonban: rendes, előrehozott, javító, pótló és ismétlő érettségi vizsga.

A vizsgákra – az őszi matúrához hasonlóan jelentősen lerövidítették a tételek előállításának, nyomtatásának idejét, a tételeket a körzetjegyzői hivatalok segítenek elosztani és őrzik is azokat. A szigorításokra azért volt szükség, mert a tavaly tavaszi vizsgák előtt több tárgyból korábban nyilvánosságra kerültek az érettségi feladatsorok.

Az új biztonsági szempontoknak megfelelő tétel csomagolásán szerepel, hogy kizárólag a címzett bonthatja fel, a vizsga előtt 30 perccel. Minden egyes tételen és az egyes oldalakon ott áll a szolgálati titok jelzés. A csomagolás a bankokban alkalmazott metódussal készült.

A tételek előállítása, sokszorosítása minősített nyomdában történt, a nyomdai munka minden egyes fázisát videofelvételek őrzik, a tételek készítésekor őrök vigyáztak arra, hogy ne legyen szabálytalanság. A selejtet azonnal megsemmisítették, s a folyamatnak minden egyes fázisát jegyzőkönyv tanúsítja. A tételeket 108 körzetközponti jegyzőhöz szállítják, szállították ki, ahol az intézmények vezetői tételesen átnézik a jegyzőknél a csomag tartalmát, azok felbontása nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik