Belföld

Hamis SZDSZ-plakátok?

Az SZDSZ színvilágát idéző transzparensek jelentek meg Hódmezővásárhelyen, amelyek azonban nem a párt megbízásából készültek – tájékoztatta az SZDSZ városi szervezetének elnöke.

Szentirmai Csaba elmondta: szerdán vette észre a városban a közutak fölé kifeszített transzparenseket, amelyek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Kóka János SZDSZ-es gazdasági minisztertől tartalmaznak idézeteket. „A 2010-es évek elejére elkészül a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő út négysávosítása” – áll a miniszterelnök képével ellátott hirdetményen, míg a gazdasági miniszter portréjával kifeszített transzparensen egy Financial Timesból vett idézet: „A magyarok soha nem éltek ilyen jól” olvasható – ismertette.

Szavai szerint mind a feliratozás, mind a transzparensek színvilága – amelynek kék tónusa a szabad demokraták reklámanyagait jellemzi – azt a látszatot keltik, mintha az az SZDSZ választási kampányának része lenne, az utcákra a liberálisok megbízásából kerültek volna ki, és nem tartalmazzák annak a pártnak a nevét, amely valójában elkészíttette és kirakatta a kampányanyagokat.

Tudomásunk van arról, hogy a hirdetmények kihelyezése Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, fideszes országgyűlési képviselőjelölt érdekében történtek – közölte. A liberális párt városi elnöke úgy tudja, hogy „a közterület-használatot Lázár János kampánystábja kérte és kapta meg ezekre a helyekre”. Hangsúlyozta: a hódmezővásárhelyi SZDSZ-nek és Horváth László jelöltnek semmilyen formában nincs köze a kihelyezett transzparensekhez. A szervezet nem kíván rendőrségi eljárást indítani – tette hozzá.

Korsós Ágnes jegyző közölte, hogy a transzparensek kihelyezése hatósági engedélyhez kötött, az iratokba történő betekintéshez az ügyfél engedélye szükséges, ezért a Polgármesteri Hivatal nem adhat felvilágosítást.


Az MSZP is magáénak érzi


Az MSZP városi szervezete sajtóigazgatási szabálysértés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a transzparensek ügyében – mondta Bacsa Pál, a szocialista párt országgyűlési képviselőjelöltje. Az MSZP városi elnöke emlékeztetett rá: az Országos Választási Bizottság hétfői határozatában felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy szórólapról, kiadványról, transzparensről lemarad az impresszum, az sajtóigazgatási szabálysértésnek minősül.


A város legforgalmasabb helyein kifüggesztett transzparensekkel „feltehetően a szocialista párt politikai ellenlábasai” becsapták az embereket, akikben azt a képzetet keltik, hogy az MSZP hirdetését látják – hangsúlyozta Bacsa Pál. Hozzátette: az ügyben a helyi választási bizottságnál is bejelentést tettek.


A Fidesz nem érti


Sem a Fidesz városi szervezete, sem a párt kampánystábja nem kért közterülethasználati engedélyt a transzparensek kihelyezéséhez – mondta Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester. Hozzátette: nem érti a kormánypártok felháborodását, hiszen a hirdetéseken a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által elmondottak szószerinti idézetei szerepelnek. Nem értem, miért probléma, ha a Gyurcsány Ferenc vagy Kóka János által elmondottakat „valaki ide kiteszi, vagy más városokban is fölbukkan ez” a hirdetés – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik