Belföld

Büntették az álmozgássérülteket

A VI. kerületben a helyi kapitányság a napokban a közterület-felügyelőkkel és a polgárőrökkel közösen akciót szervezett a mozgássérült parkolókártyák ellenőrzésére. Tíz autóból legalább öt ilyen kártyát használ, amelyből legfeljebb ketten jogosan – írja a Népszabadság.

Kiss András alezredes, Terézváros rendőrkapitánya a lapnak elmondta, hogy maguk a mozgáskorlátozottak kérték a parkolók vizsgálatát, mert éppen az illegális „kékkártyások” miatt nem tudnak parkolni. Az kártyák többségét lopták, vagy jogosulatlanul használják az igénylők családtagjai és ismerősei. Jelenleg az országban legalább tízezer, mozgáskorlátozottak részére kiadott kártyát köröznek. Az ellenőrzés során lopott vagy vásárolt kártyákat is találtak. Huszonegy embert állítottak elő, közülük öten körözött kártyát használtak.

Az új parkolási igazolványok kibocsátásakor – 2004 júliusa és 2005 januárja között – az országban 250 autót bizonyítottan a kártyák miatt törtek fel. Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége főtitkára úgy tudja, hogy akkoriban az igazolványok 50-100 ezer forint között cseréltek gazdát a feketepiacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik