Belföld

Kuncze mérsékletre intett a pisztolytámadás után

Az SZDSZ elnöke a XI. kerületi aktivistájuk elleni gázpisztolyos támadás után arra kérte a szabad demokratákat, hogy ne nyúljanak semmilyen módon a negatív kampány eszközéhez.

Az SZDSZ elnöke szerint azoké a felelősség a történtek miatt, „akik arról beszélnek, hogy ki kell irtani az SZDSZ-t, (…) , és azoké a felelősség, akik évek óta az indulatok gerjesztésére játszanak, és ebből akarnak a maguk számára politikai tőkét kovácsolni”.

Hermann György liberális aktivista, akit a XI. kerületben gázpisztollyal meglőttek, a történteket ismertetve elmondta: becsöngetett a lakásba, elmondta, hogy ajánlószelvényt gyűjt a választásokra, és amikor közölte, hogy az SZDSZ számára teszi ezt, az illető nem szalonképes szavakat használva, a kémlelő ablakon keresztül kidugta a gázpisztolyt, és meghúzta a ravaszt. Hozzátette: mindez olyan gyorsan történt, hogy nem volt ideje reagálni. Az aktivista száján még mindig látható a lövés nyoma.

Az MTI-nek elmondta: a rendőrségen feljelentést tett az elkövető ellen, de az esettől függetlenül tovább folytatja az ajánlószelvény-gyűjtést a liberálisoknak. Kuncze Gábor elmondta: mindenütt arra kérte a szabad demokratákat, hogy ilyen kesztyűt ne vegyenek fel, „ez nem a mi stílusunk”, ne nyúljanak semmilyen módon a negatív kampány eszközéhez.

„A Szabad Demokraták Szövetsége erre a hangulatra semmiképpen sem fog rájátszani, mi azt gondoljuk, hogy ennek a hangulatnak kell elmúlnia” – hangoztatta, hozzátéve, hogy folytatják az ajánlószelvények gyűjtését, mert szerintük egyedi jelenségről van szó. Véleménye szerint a magyar választópolgár egyébként nem ilyen, azt szeretné, ha az országban jobban mennének a dolgok, és ezt részben a politikától várja.

„Azt szeretnénk, ha a hátralévő 53 napban elkerülné a politika a hasonló atrocitásokat, mert az az út, hogy kriminalizálódjunk, hogy törjük föl egymás szervereit, hogy lopkodjuk az anyagokat, ahogy éppen a Fidesz tette nemrégiben az MSZP-vel, hogy lövöldözzünk adott esetben, a végén ez oda fog vezetni, hogy a választások helyett szkanderpartikat rendezünk, és ott fog eldőlni, hogy kik kerüljenek be a parlamentbe” – mondta Kuncze Gábor.

Kitért arra is, hogy a liberálisok éppen azért küldtek mindenkinek válaszborítékot, hogy az ajánlószelvényeket ilyen módon kaphassák meg, és ne kelljen az embereket otthonukban zavarni. A politikusoknak a későbbiek során végig kell gondolniuk, hogy nem lehetne-e más módszert találni az ajánlószelvények összegyűjtésére, mint a jelenlegi – mondta.

Az sajtótájékoztatón jelen volt John Emese, az SZDSZ Új Generáció elnöke, aki a XI. kerület egyik választókörzetében liberális színekben indul áprilisban, és elmondta, hogy az éjjel betörték autójának ablakát, amelyben benne hagyta a választási szórólapjait.

A rendőrség nyomoz


Schőn Péter őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: az eset kedden este fél 8-kor történt. A rendőrség büntetőeljárást indított egy 43 éves budapesti férfi ellen súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt – tette hozzá.

Mint mondta, kihallgatták a sértettet és a gyanúsítottat is, utóbbi elismerte a cselekményét, és megbánta tettét. A gyanúsított – aki egyébként vagyonőri igazolvánnyal rendelkezik – szabadlábon védekezik.

A férfi azzal magyarázta tettét, hogy ittas volt, illetve, hogy korábban már több alkalommal zaklatták a nyugalmát különféle szórólapokkal. Tettének – elmondása szerint – nem volt politikai motivációja – tette hozzá Schőn Péter.

A szóvivő tájékoztatása szerint a nyomozás során beszerzik a fegyverszakértő véleményét, hogy a lefoglalt eszköz minek minősül, és az orvosszakértői véleményt arról, hogy milyen sérülést okozott, illetve okozhatott az elkövető. A férfi által használt gáz-riasztófegyver egyébként önmagában nem engedélyköteles.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik