Belföld

Kétperces késés miatt Eörsi berekesztette az ülést

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága elnöke berekesztette a testület szerdai ülését, mivel a Fidesz képviselői közlekedési okok miatt pár percet késtek.

A bizottság – a Fidesz kezdeményezésére – folytatta volna Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzeti Stratégiai Referencia Keretről (a II. Nemzeti Fejlesztési Tervről) szóló tájékoztatójának az előző ülésen megkezdett tárgyalását. Nógrádi Zoltán (Fidesz) képviselő az MTI érdeklődésére telefonon azt mondta, hogy inkorrektnek tartja az ülés berekesztését, mert közlekedési okok miatt, mindössze két percet késtek.

Az ülés berekesztése után Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter újságíróknak elmondta, hogy a Nemzeti Stratégiai Referencia Keretet a kormány első olvasatban jövő heti ülésén, február 21-én tárgyalja és ezután lesz társadalmi és politikai egyeztetés. Második olvasatban március végén vitatja meg a kabinet az egyeztetések után átdolgozott dokumentumot, ezután újabb egyeztetés következik, és a harmadik olvasat után, már az új kormány viszi az anyagot hivatalosan is az Európai Unió elé.

Baráth Etele beszámolt arról, hogy az Európai Unióval decemberben kezdődtek meg az egyeztetések a dokumentumról, a kidolgozás menetéről. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a Nemzeti Stratégiai Referencia Keret második olvasatban elfogadott anyaga tartalmazni fogja az operatív programok első változatát.

A miniszter elmondta, hogy az ütemtervről a múlt héten megkezdődött a politikai egyeztetés a parlamenti pártok képviselőivel, amelyen a résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy látják értelmét az egyeztetés folytatásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik