Belföld

Áder: aggasztó a pályakezdők helyzete

Áder János szerint az elmúlt négy évben az ország minden régiójában nőtt a munkanélküliség, és különösen aggasztó a pályakezdő fiatalok helyzete. A Fidesz frakcióvezetője az egyedüli megoldásnak a tb 10 százalékpontos csökkentését látja.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán a Somogy megyei Barcson tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: 2002 és 2006 között „egy olyan tendencia tört meg, amely az ezt megelőző négy évben töretlen volt”, nevezetesen, hogy 1998 és 2002 között a munkanélküliségi ráta 9,1 százalékról 5,7 százalékra csökkent, az utóbbi négy évben viszont hónapról hónapra nő a munkanélküliek száma. Áder János a legdrámaibbnak a pályakezdő fiatalok helyzetét nevezte, hivatkozva arra, hogy ma minden ötödik pályakezdő fiatal munkanélküli.

„A KSH legfrissebb adatai szerint jelenleg 7,3 százaléknál tartunk” – mondta a fideszes politikus, és a foglalkoztatási hivatal legújabb adataira hivatkozva kijelentette: jelenleg több mint 400 ezer álláskereső van, „miközben a szocialisták 400 ezer új munkahelyet ígértek”.

Elmondta, hogy a Fidesz kitörési pontként egyetlen megoldást lát, éspedig a társadalombiztosítási járulék 10 százalékpontos csökkentését. „Néhány hónapja még úgy tűnt, hogy egyetértés van ebben a kérdésben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között” – emlékeztetett egy e témakörben elhangzott rádióinterjúra, amelyben elmondása szerint Gyurcsány Ferenc „radikális csökkentésről” beszélt. Áder János ezzel igazoltnak látja a Fidesz javaslatának létjogosultságát, kivált annak tükrében, hogy – mint mondta – a szocialisták 2006 és 2010 közötti programjában ugyancsak szerepel a tb-járulék – igaz, csak ötszázalékos – csökkentése. Áder János szerint a Fidesz javaslata „bátrabb és eredményesebb” ennél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik