Belföld

Gusztos pert nyert a Magyar Nemzettel szemben

A Fővárosi Bíróság első fokon helyt adott Gusztos Péter szabad demokrata képviselő kérelmének a Magyar Nemzet című napilappal szemben indított sajtó-helyreigazítási perben kedden. A politikus ezt maga mondta el az MTI érdeklődésére.

Gusztos Péter közölte: két megjelent cikk kapcsán fordult bírósághoz, amelyekben a napilap azt állította, hogy az alapfokú művészeti oktatás normatívájának csökkentését tartalmazó módosító javaslatot nyújtott be a költségvetési törvényhez. Hangsúlyozta, hogy a bíróság mind a két cikk esetében konkrétan, tételesen kimondta, hogy a Magyar Nemzet valótlant állított.

A politikus felidézte: a november végén megjelent első írást követően levélben közölte az újsággal, hogy módosító indítványa nem normacsökkentést tartalmazott, hanem azt, hogy az oktatási miniszter által kihirdetett rendeletben legyen szabályozva ezen pénzek felhasználásának ellenőrzése. Gusztos Péter azt kérte, hogy a lap közölje levelét. Mint mondta, ezt követően december 1-én Tagadják Gusztos módosítóját! címmel újabb cikk jelent meg, amelyben ismét ugyanazt írták javaslata tartalmáról, mint korábban.

Karas Mónika, a Magyar Nemzet ügyvédje az MTI-nek elmondta: fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen. Kifejtette, hogy a bíróságnak benyújtották Gusztos Péter indítványát, amely az ő olvasatukban az oktatási pénzek csökkentését is tartalmazta, ugyanakkor a bíróság ezt másképp látta. Közölte azt is, hogy a liberális politikus megfogalmazott kérelmének megfelelően, november 30-án, vagyis a kifogásolt első cikk megjelenésének másnapján lehozták levelét, s a képviselő annak ellenére indított eljárást, hogy a közlés fejében ennek ellenkezőjét ígérte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik