Belföld

Pendrive-on az MSZP terve

Gyurcsány Ferenc ebbena ciklusban az utolsó napirend előtti felszólalásában választásra szólította fel az embereket a felelős politika és a depresszíókampány között. A kormányfő felmutatta azt az adathordozót, amelyen pártja tervei szerepelnek.

Gyurcsány utolsó napirend előtti felszólalásában elődjét, Medgyessy Pétert idézte: Magyarország útelágazáshoz érkezett, az embereknek dönteniük kell, kire bízzák magukat. A miniszterelnök szerint az emberek azokra bízzák-e a kormányzást, akiknek a demokratikus köztársaság csak formalitás volt, akik hezitálás és zokszó nélkül összeálltak Csurka Istvánnal és Torgyán Józseffel, és akik önmagukat azonosítják a hazával. A kormányfő beszédében a Fidesz kampányát depresszív kampánynak nevezte.

„Meg lehet nézni, hogy mit jelent a szolidaritás az értelmező szavak szótárában, de van egy másik út. Szolidárisnak lenni akkor, amikor mi vagyunk kormányon” – mondta Gyurcsány. A kormányfő a másik választási pontnak nevezte a jelenlegi kormányt, érdemeik közül pedig többek között kiemelte a minimálbér adómentessé tételét és a 13. havi és méltányossági nyugdíj bevezetését. Hozzátette: 1200 milliárd forintot úgy költöttek el, hogy szolidárisak voltak, és csökkentették a különbséget falu és város között.

A miniszterelnök beszéde végén felmutatta azt a pendrive-ot, amelyiken az MSZP fejlesztési terve szerepel.

Áder higgadtságra szólított fel

„Először is arra kérném Öntől, higgadjon le” – kezdte reagálását Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, utalva arra, hogy nem MSZP-nagygyűlésen, hanem a Parlamentben beszél a miniszterelnök. Az ellenzéki politikus kikérte magának azt, hogy a kormányfő a Fideszről úgy nyilatkozott, mint akik mindenáron hatalomra akarnának kerülni. „Ön beszél erről, aki puccsal került a miniszterelnöki székbe?” – vágott vissza Áder.

A reagálásában a 14. havi nyugdíjról is beszélt, amelynek törvényjavaslatát át is adta Gyurcsány Ferencnek.

Herényi: nincs jó alternatíva

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kívánt még reagálni a miniszterelnök szavaira, aki szerint az eddigi legnehezebb döntés előtt állnak a választók. Hozzátette: igazán jó alternatíva egyik programban sem hangzott el. Az elmúlt négy évből egyetlen érdemet, az uniós csatlakozást emelte ki, viszont szerinte ezt a továbbiakban nem sikerült kamatoztatni. Kiemelte: argentin tangót járt az ellenzék és a kormány vezére, így nem megoldások, hanem csupán döntések születtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik