Belföld

Nem zárják ki a közigazgatási hivatalt a turulügyből

Nem zárja ki az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) a fővárosi közigazgatási hivatalt, így a XII. kerületi önkormányzat által jogszerűtlenül felállított turulszobor fennmaradásáról az eredeti jogi procedúra szerint dönthetnek.

Korábban a XII. kerület indítványozta, hogy zárják ki a közigazgatási hivatalt, illetve annak vezetőjét, Forgács Imrét, mert szerintük nem várható tőle az ügy elfogulatlan megítélése – értesült a Népszabadság. Ezt azzal támasztották alá, hogy Forgács korábban többször is kijelentette: a közterületi műalkotást a kerület engedély nélkül állította fel. Csakhogy a hivatalvezető szerint tény, hogy a szobor azért nem kaphatott hivatalos építési engedélyt, mert ahhoz nem szerezte be a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását, amely elengedhetetlen a vonatkozó rendeletek alapján.

A Népszabadság szakértői szerint nincs túl sok esély, hogy a XII. kerület megkapja a fennmaradási engedélyt, annak ugyanis alapvető feltétele, hogy a főváros hozzájáruljon a szobor felállításához. Ezt azonban a közgyűlés többször is elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik