Belföld

Manipulálták az iratot a K&H Equities Rt.-nél

Előfordult, hogy 2003. júniusában valaki módosított egy iratot a K&H Equities Rt.-nél - jelentette ki Zimonyi Marianna, a brókercég elszámolási osztályának vezetője.

Zimonyi Marianna a Bácskai János ellen – hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt – indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán hétfőn Szegeden igennel felelt arra a bírói kérdésre, hogy előfordult-e 2003 júniusában a K&H Equities Rt.-nél, hogy bizonyos iratok eltűntek vagy megváltoztak. A backoffice részleg vezetője egy konkrét esetet említett – melyről egy beosztottjától szerzett tudomást – ekkor az Állami Autópályakezelő Rt. egy átutalási megbízását módosította valaki, amely a cég számlájáról egy technikai számlára történő utalásról rendelkezett.

Zimonyi Marianna elmondta, 2003. június 23-án délelőtt a rendőrség három-négy cég – köztük az Állami Autópályakezelő Rt. – számlakivonataiért érkezett a brókercéghez. Ezeket a dokumentumokat a cég számítógépes rendszeréből nyomtatták ki, és a rendőrség egy munkatársa délután ment vissza érte. A maffiaellenes központ korábbi vezetőjét azzal vádolja ügyészség, hogy Kulcsár Attilával – a K&H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetőjével – kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el.

A dandártábornok ellen gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt is indult eljárás, mert a lakásán végzett házkutatás során államtitoknak minősülő iratokat találtak. Ezzel kapcsolatban a bíróság Reidl László Gusztáv titok szakértőt hallgatta meg, aki fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint a vádlott mindent megtett az államtitok megőrzése érdekében.

A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendeltek el. Az ügy délután további bizonyítási eljárással folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik