Belföld

Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-hez?

Hiller István szerint a Fidesz szerverén keresztül törtek be az MSZP számítógépes rendszerébe. Az ügyben megindult a rendőrségi nyomozás.

Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba, és vittek el onnan terveket, egyéni képviselő-jelölti kreatív anyagok különböző változatait – mondta Hiller István, az MSZP elnöke.

A Relatív Kft. szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu – mondta a pártelnök hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére.

Hiller István szerint ez az ügy rendkívül súlyos, a következmények beláthatatlanok, a választási kampány egészét befolyásolhatják. A szocialista választási anyagok különböző változatai a Magyar Nemzet című napilapban jelentek meg az elmúlt héten.

Mint elhangzott, az eset a cégszerver adatai szerint február 3-án 14:55-kor történt. A pártelnök elmondta, hogy tudomása szerint a Relatív Kft., amelynek szerverére behatoltak, hétfőn tesz rendőrségi feljelentést az ügyben. Az MSZP elnöke kiemelte: a kft. számítógépes szerverén különböző verziók, tervek voltak, az MSZP választási kampányát érintő elképzelések, illetve az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatai. Az elképzelések szerint a későbbiek során döntöttek volna arról, ezek közül melyiket használják.

A BTK szigorú


Az 1978. évi IV. törvény, a Büntető törvénykönyv szerint, aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

“Mindegyikre úgy lehet tekinteni, mint a szocialista párt választási dokumentuma, hiszen azok közül a jelölt és a párt dönti el, melyiket valósítja meg” – tette hozzá a pártelnök. Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a számítógépes szerverek ip-címét rendkívül nehéz megváltoztatni. Mint mondta, lehet, hogy a szerverhez egy óra múlva már egy másik cím van delegálva, de vannak nyomai, ha valaki megváltoztatja a címet.

Szerinte a történtek arra utalnak, hogy “valaki a Fidesz környékén” birtokolta a hozzáférést a kft. szerveréhez és töltött le onnan anyagokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a behatolók hogyan juthattak a hozzáférés lehetőségéhez. Varga Tamás megjegyezte: csak sejtésük van, hol lehet a server.fidesz.hu című szerver. A párt informatikai igazgatója arra is kitért, hogy az MSZP internetes honlapjának feltörésére is folyamatosan vannak próbálkozások.

Az adatvédelmi biztos szerint büntetőjogi következmények lehetnek

Az adatvédelmi biztos az MTI érdeklődésére a személyes adatokkal való visszaélést egyértelmű jogsértésnek nevezte, melynek büntetőjogi következményei is lehetnek.
A személyes adatokat törvényi felhatalmazás, vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni. A jogsértések megelőzése érdekében azonban a legális adatkezelőnek is kötelessége mindent megtenni – fűzte hozzá Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy csak a természetes személyek adatainak kezelését vizsgálhatja, a jogi személyek adataival való visszaélés más hatóságok, például a polgári bíróság, vagy a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartozhat.


Megérkezett a feljelentés

Schőn Péter őrnagy, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a budapesti székhelyű kft. ügyvezetője hétfőn a II. kerületi kapitányságon tett feljelentést. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

A nyomozás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható. A szóvivő közlése szerint a nyomozásba számítógépes szakértőt is bevonnak, akinek a véleménye mérvadó lesz az eset megítélésében.


A FigyelőNet megkereste a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget is, a párt azonban nem kívánt reagálni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik