Belföld

Kétkamarás parlamentet akar a Centrum

Megtartotta kampánynyitó rendezvényét a Centrum. Nem voltak lufik és kesztyűk, de meghatározták a párt helyét a politikai palettán.

Középen vagyunk, a középen haladók pártja vagyunk, az európai értékeket szeretnénk képviselni – mondta Kupa Mihály, a Centrum Összefogás Magyarországért elnöke, a párt vasárnapi kampánynyitó nagygyűlésén Budapesten.


Kupa Mihály azt követően tartotta meg beszédét, hogy a 258 jelen levő Centrum párt-szimpatizáns egyhangúlag elfogadta a párt programját. A szimpatizánsok között van a Magyarországi Zöldpárt, amely a Centrum színeiben indul, valamint együttműködik vele az Egészségpárt is. Számos civil szervezet jelöltjei is indulnak a Centrum párt színeiben parlamenti mandátumért – hangzott el a nagygyűlésen.


A pártelnök érzelmektől átitatott beszédében, amelyet “A mindenki másképp csinálja” című dal hangjai előztek meg, úgy fogalmazott: a politikának az emberek érdekeit kell képviselnie. A Centrum párt “nem az ország javait szeretné, hanem az ország javát szeretné” – jegyezte meg.


Kiemelte, hogy pártja a kampány során nem vesz részt “mindenféle mocskolódásban”. “A hülyeségről meg fogjuk mondani, hogy hülyeség” – fogalmazott.


Véleménye szerint a határon túli magyarokkal kapcsolatban egy egységes nemzeti stratégiát kell kidolgozni. “Az nem megy, hogy innen osztom meg a határon túli magyarságot különböző politikai érdektáborokra (…)” – mutatott rá.


A program


Hangsúlyozta: Magyarországnak aktív külpolitikára van szüksége, “nem ilyen lagymatag, követő külpolitikára, ami most van”.
A pártelnök szólt pártja választási programjáról, amelyben szerepel a kétkamarás parlamenti rendszer létrehozása, az olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás, az önkormányzati rendszer rendbetétele.


Rendbe kell tenni


Kupa Mihály a magyar egészségügy helyzetével kapcsolatban leszögezte: nem lehet az egészségügyi rendszert átalakítani, ha nem teremtjük meg az egészségügyben dolgozók érdekeltségét. Rendbe kell tenni az ügyeleti díjakat, a finanszírozási és az elszámolási rendszert – tette hozzá.


Kitért arra, hogy 2008-tól változik az EU agrártámogatási rendszere, a piacok kinyílnak, sokkal kevesebb támogatás fog rendelkezésre állni a hagyományos mezőgazdasági ágazatokban. Ezt meg kell mondani az embereknek, fel kell készíteni rá őket – tette hozzá.


Ahhoz, hogy az állam egyensúlyi viszonyait javítsuk, nem elég a kiadások csökkentése, hanem előbb-utóbb a bevételi oldalt is növelni kell – emelte ki a pártelnök. Hozzátette: Magyarországon a társadalombiztosítási járulék nem fedezi az egészségügyi és a nyugdíjkifizetéseket, “1000 milliárd forintos lyuk van”.


A nyugdíjat emelni kell


Hangsúlyozta: pártja szerint a nyugdíjminimumot fel kellene emelni a létminimumra.


A Centrum párt választási programjában, amelyet a sajtó rendelkezésére bocsátottak, szerepel még, hogy “törvényi szinten rögzíteni szükséges a minisztériumok létszámát (…), felére kell csökkenteni az országos hatáskörű központi hivatalok számát, meg kell tizedelni a minisztériumi háttérintézményeket”.


Kupa Mihály beszéde után zenés műsor szórakoztatta a jelenlevőket.


Képünkön Kupa Mihály, a Centrum Összefogás Magyarországért elnöke beszédet mond a párt kampánynyitó nagygyűlésén egy budapesti szállodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik