Belföld

Kész a 14. havi nyugdíjat garantáló jogszabály

A Fidesz elkészítette, és hétfőn benyújtja a Országgyűlésnek a 14. havi nyugdíjról szóló jogszabálytervezetét.

A Fidesz elkészítette a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatát, és kezdeményezi, hogy a parlament hétfői, e ciklusban várhatóan utolsó ülésén döntsön annak elfogadásáról – közölte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.


A Fidesz rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi hétfőn, ahol javaslatot tesz arra, hogy a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja meg és fogadja el még az utolsó ülésnapon a parlament a javaslatot.


A javaslat szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonló módon vezetnék be a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki.


Szekeres Imre vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva szintén választási blöffnek minősítette a javaslatot és azt mondta, pártja az Országgyűlés által már elfogadott nyugdíjkorrekciós program keretében jobbat ajánl ennél.


Mint mondta, nem fogják támogatni, hogy egy igazságtalan rendszert konzerváljanak. Hozzáfűzte: a 13. havi nyugdíj bevezetésével az elmúlt években mindenkinek emelték a nyugdíját, de azoknak a nyugdíjasoknak hátrányát is csökkenteni kell, akik 1988 előtt, illetve az 1990-es évek közepén mentek nyugdíjba és nagyon alacsony a nyugdíjuk.


Példaként említetett, hogy a Fidesz javaslata egy 1988 előtt nyugdíjba ment idős néni esetében 2007-ben plusz egy heti nyugdíjat jelentene, míg a már törvénybe foglalt nyugdíjkorrekció nyolc hétnek megfelelő nyugdíjat jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik