Belföld

Élhetőbb vidéket szeretne az SZDSZ

Az SZDSZ már elfogadott választási programjában az élhetőbb vidék és a tiszta, egészséges, kiszámítható környezet megteremtését tűzte ki célul - közölte a pártelnök és a környezetvédelmi miniszter a Tessék választani! sorozat keretében tartott sajtótájékoztatón szombaton, ahol összehasonlításként idézték az MSZP és a Fidesz e témában tett nyilatkozatait, mivel még nem tették közzé programjukat.

Kuncze Gábor a szabad demokrata vidékfejlesztési elképzeléseket ismertetve elmondta: a vidékpolitikának többről kell szólnia mint, hogy állami eszközökkel támogatják a versenyképtelen, eladhatatlan mezőgazdasági termékeket. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ élhetőbb vidéket szeretne, hiszen az ország lakosságának mintegy 63 százaléka itt él. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztés nem egyenlő az agráriummal, annál sokkal többet jelent: régiókra alapozott fejlesztéspolitikát, az úthálózat, az infrastruktúra fejlesztését és egészségügyi reformot is.

Persányi Miklós szerint a vidékfejlesztés és a környezetvédelem szorosan összetartozik. A közös területek közé sorolta az árvíz és belvíz biztonság fokozását, ide tartozik szerinte az értékőrző agrárgazdaság megteremtése, továbbá valódi nemzeti parkokat kell létrehozni, amelyek működését törvényben kell szabályozni. Hozzátette: a nemzeti parkok társadalmi szolgáltató szerepét erősítő törvény koncepciója már elkészült.Megjegyezte, hogy a következő ciklusban évente háromszor annyi környezetügyi fejlesztésre lesz lehetőség, mint ebben a ciklusban, ez évente 300 milliárd forintot jelent. Hangsúlyozta, hogy a liberálisok környezetpolitikájának meghatározó elmei a fenntartható fejlődés, a tiszta, egészséges, kiszámítható környezet megteremtése, a környezetipari fejlesztések támogatása, és a megújuló energiaforrások jobb kiaknázása.

Kérdésre válaszolva közölte: a kormány napokon belül elfogadja azt a határozatot, amely egy átfogó megújuló energia stratégiának a körvonalait vázolja fel, ez ugyanis az ország versenyképessége és az ellátás politikai biztonsága szempontjából lényeges.
Kuncze Gábor pártelnök emlékeztetett: hetekkel ezelőtt levélben kezdeményezte, hogy a parlamenti pártok hétről hétre együtt ismertessék a választási programok elemeit, azonban ezt visszautasították, és nyilatkozataikból kiderül, hogy nem rendelkeznek még programokkal.

A liberálisok a következő hetekben továbbra is rendre megkeresik majd a pártokat, hogy együtt ismertessék az adott területre vonatkozó különböző elképzeléseket, vagy levélben küldjék el azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik