Belföld

Korszakváltást sürget a kormányfő

Korszakváltásra van szüksége az országnak, ennek programját a Magyar Szocialista Párt képviseli, és ajánlja mindenkinek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Jászberényben, pártja szociáldemokrata platformjának konferenciáján.

Magyarországon ma nem rendszerváltásra, kormányváltásra, hanem korszakváltásra van szükség – fogalmazott a miniszterelnök.A korszakváltás programja a nemzeti haladás programja, amely mellőzi a radikalizmust – tette hozzá.

Magyarországnak ugyanis nem radikális megoldások, hanem “bátor víziók”, kompromisszumok, valamint okos tervek kellenek azok végrehajtásával együtt – mondta a kormányfő. A korszakváltás programja négy alappillérre épül, ennek első eleme a fejlesztő állam kialakítása, olyan államé, amely az ország átépítésében aktív, kulcsszerepet játszik – mondta Gyurcsány Ferenc.

A fejlesztés alatt elsősorban az oktatás fejlesztése értendő, az intellektuális szellemi és tudásközpontok infrastruktúrájának kialakítása, mert Magyarországot csak a “kiművelt emberfők sokasága” tudja versenyképessé tenni – mutatott rá. A második alappillér a szociális igazságosság megteremtése, amely differenciált megoldásokat követel – húzta alá a miniszterelnök. Példaként elmondta: a nyugdíjkorrekciós program keretében az MSZP a 14. havi nyugdíj esetében azt az álláspontot képviseli, hogy akikkel igazságtalanul bánt el az idő, azok többet kapjanak ebből a havi keretből mint azok, akik szerencsésebb időszakban vonultak nyugállományba.

A miniszterelnök további két pillérként a hatékony és szolgáltatásközpontú állam létrehozását és a meglévő demokratikus értékek erősítését nevezte meg.
A korszakváltás programjában az MSZP készen áll, “hamarosan meg fogjuk mutatni, hogy hol mi épül ebben az országban,(…) hogyan kell átalakítani a szakképzést, vagy a felsőoktatást, (…) valamint azt, hogyan fogja szolgálni a fejlesztést egy célzott adó- és járulékpolitika” – jelezte a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik