Belföld

Elkészült az MSZP gazdasági programja

Elkészült a szocialista párt gazdaságpolitikai programja, amely a párt választási programjának gerincét alkotja - jelentette be Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

A politikus elmondta: a gazdaságpolitikai program annak jegyében született, hogy 2006-tól új kihívások állnak Magyarország előtt, mert túl a rendszerváltáson, a gazdaság átalakításán és a piacgazdaság kialakításán „már lehetséges és szükséges is egy modern szociáldemokrata értékeken alapuló gazdaságpolitika”. A program az egyenlő feltételek, valamint a versenyképesség biztosítására épül – mondta, hozzátéve: fő irányai a foglalkoztatás, a fejlesztés, az integráció és a piacépítés.

Szekeres kifejtette: egy ország teljesítményét meghatározza, hogy hányan dolgoznak: Európának és Magyarországnak ebben van behoznivalója. Ezért direkt és indirekt módszerekkel biztosítanák a beruházásösztönzést, a munkavállalást. A munkaadók ahhoz kapnának támogatást, hogy minél több embert foglalkoztassanak, a munkaerőpiacról kiesőket pedig azzal ösztönöznék, hogy megérje nekik dolgozni. Ez többletköltséget jelent, amit a javaslat szerint hat hónapig átvállalna az állam.

A fejlesztési politika azon alapul, hogy új termékek, szolgáltatások jöjjenek létre, célzottan fejlődjön az infrastruktúra, és olyan koncentrált területfejlesztés legyen, amely ésszerűen és célszerűen használja fel az uniós és a hazai forrásokat. Ide tartozik a már elfogadott adó- és járulékcsökkentés is. A program segíteni akarja a magyar vállalatok uniós terjeszkedését, és ösztönözné a térségi integrációt, valamint Magyarország vállalati régiós központtá válását, és célul tűzi ki az euróövezetbe való 2010-es belépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik