Belföld

A Fidesz újrapozicionálná az egészségügyet

Egy új kormányzati struktúrában a Fidesz újra fogja pozícionálni az egészségügyet - jelentette ki Mikola István, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egészségpolitikusa.

A Választás 2006: Versengő pártok – Egészségügyi programok című konferencián Mikola elmondta: A gazdasági fenntarthatóság kulcsa a humánerőforrás, így a következő kormánynak azt kell fejlesztenie. Ha a Fidesz kerül hatalomra, akkor új költségvetést készítenek, mert a jelenlegi az egészségügy számára nem kínál megújulási lehetőséget.

A Fidesz egészségügyi programja szerint, ha a Fidesz nyeri a választásokat, a ciklus végére az egészségügy részesedése a GDP 7 százaléka lesz, és egy vagyonkezelőt hoznának létre, amely szervezet megtiltaná a privatizációt, és külön törvényben szabályoznák az orvosi jogállást. A finanszírozással kapcsolatban Mikola István elmondta, hogy a Fidesz megszüntetné a teljesítményalapú finanszírozást, amely teljesen eltorzította a rendszert, és bázisfinanszírozást vezetne be.

Véleménye szerint újra kell tárgyalni a címzett támogatásról szóló rendeleteket és a jelenlegi önkormányzati törvény is felülvizsgálatra szorul, mert egyes helyhatóságok képtelenek kigazdálkodni azt a pénzt, amely elég lenne az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények működtetéséhez. A program szerint az orvosegyetemek visszakerülnének az egészségügyi tárcához, és tárgyalásokat kezdenek a gyógyszerpiac szereplőivel. A cél, hogy Magyarország a generikumok valódi piaca legyen.


Az ellenzéki párt újra indítaná a népegészségügyi programot, tételesen megtiltaná a privatizációt, regionális ellátási és finanszírozási rendszert vezetne be, önálló törvényben szabályozná az orvosok jogállását és egy új ötéves gyógyszerár megállapodással csökkentené a lakosságra nehezedő terheket – mondta a korábbi egészségügyi miniszter


Mikola István közölte, a Fidesz a kormányzati struktúrán is változtatna: az egészségüggyel, szociális kérdésekkel, oktatással, családdal, ifjúsággal, sporttal kapcsolatos területeket egy új humánerőforrás pólusban fogná össze. „Az állam nem vetkőzheti azt a felelősséget, melyet az alkotmány értelmében a polgárok egészségügyi ellátásával kapcsolatban viselnie kell” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik