Belföld

Magyarországi iszlám egyházak a kormány elhatárolódását kérik

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól és karikatúráktól.

„Azt kérjük, hogy a kormány ítélje el és határolódjon el ettől a sajtókampánytól, gyakoroljon nyomást a kampányhoz csatlakozó magyarországi sajtóorgánumokra e globális válság megoldása érdekében” – áll a két egyház közleményében. Leszögezik: ha nem történik határozott fellépés, akkor e két magyarországi iszlám egyház is felszólít minden muszlimot a sajtókampányban részt vevő országok termékei, szolgáltatásai bojkottjára. Hozzátették: maguk is elvetik a diszkrimináció és az erőszak minden formáját és kiállnak az emberi szabadság mellett, de – mint írták – „ez nem lehet mások megsértésének, megalázásának és bántalmazásának az eszköze”.

Magyarországon több tízezerre becsülik a muszlim hívek számát. A két említett egyház mellett működik még a Magyar Iszlám Közösség is. Az elmúlt napokban számos iszlám országban heves tiltakozást váltott ki, hogy a Jyllands-Posten dán politikai napilapban még tavaly szeptember 30-án tizenkét szatirikus rajz jelent meg Mohamed arcai címmel. A feltüzelt tömeg Damaszkuszban és Bejrútban felgyújtotta Dánia, illetve Norvégia diplomáciai képviseletét. A tiltakozás enyhébb formájaként bojkottot hirdettek a dán árukra. A felháborodást kiváltó karikatúrák közül néhányat közölt két országos terjesztésű magyar lap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik