Belföld

Emlékezni jönnek az államfők

Többek között az európai identitásról tárgyal az uniós államfőkkel Sólyom László, aki egyúttal EU összes tagállamának elnökét meghívta Magyarországra az 1956-os forradalom 50. évfordulós ünnepségeire – tudósít a Hír TV honlapja.

Szombati beszédében az államfő egy európai médiáról szólt, juttathatná, a kormányok fölött és azok nélkül el Brüsszel hangját közvetlenül az emberekhez.


Sólyom László hivatalos látogatásán találkozott Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, akivel többek között az új tagállamokból érkezők németországi munkavállalásáról beszélgetett, de szót ejtettek a koszovói rendezésről is. A találkozón Sólyom Lászlón kívül Horst Köhler vendége még a finn, az olasz, a lett, az osztrák és a portugál államfő. Sólyom László szerint az unió jövőjének fontos záloga a nemzeti és az uniós identitás.

A Magyar Rádió beszámolója szerint 56-os ünnepségek Németországban is lesznek, Regensburgban, Berlinben és Frankfurtban. Sólyom László október 29-én a frankfurti megemlékezésen vesz majd részt, ahol valószínűleg ismét találkozik majd német kollegájával, Horst Köhlerrel.

A két német vezetővel egyébként külön-külön tárgyalt a magyar államfő, de a beszélgetések témája tulajdonképpen mindkétszer ugyanaz volt: a magyar munkavállalók uniós és ezen belül is főleg német lehetőségeiről. A magyar álláspont változatlanul a szabad munkaerő-áramlás, míg a németek valószínűleg nem oldják fel a további hároméves munkavállalási korlátozást.

A két ország kapcsolatai a munkavállaláson túl egyébként jók, és ezt a jó viszonyt valószínűleg örökre meghatározhatja az a német hála, amit Köhler szövetségi elnök tolmácsolt. Mint mondta, soha nem fogja elmulasztani a lehetőséget, hogy megköszönje a magyaroknak, hogy ’89-ben a vasfüggöny megnyitásával elindították azt a folyamatot, ami azután a német újraegyesítéshez is vezetett – írja a radio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik