Belföld

Paskai nem nyilatkozik

Tomka Ferenc már tavaly publikálta Paskai beszervezéséről szóló könyvét. A plébános-történész szerint a bíboros nem nevezhető ügynöknek a szó rossz értelmében. A Katolikus Főegyházmegyén lapunknak elmondták: a bíboros nem kíván nyilatkozni, Tomka Ferenc nyilatkozatát azonban mérvadónak tartják.

Paskai László bíboros „dossziéját” Tomka Ferenc plébános, egyetemi tanár már tavaly ismertette, Halálra szántak, mégis élünk című könyvének decemberben megjelent harmadik kiadásában. Tomka Ferenc csütörtökön este nyilatkozott erről az MTI-nek, miután nyilvánosságra került a nyugalmazott esztergom–budapesti érsek múltjáról szóló cikk. Az írás az Élet és Irodalom című hetilap pénteken utcára került számában olvasható. A szerző annak idején Paskai Lászlót tájékoztatta a róla szóló anyagról; ő mindössze annyit mondott, hogy köszöni az információt.

A plébános úgy látja, hogy jelenleg „propaganda-hadjárat”, hangulatkeltés zajlik. Hangsúlyozta, hogy „Paskai László nem nevezhető ügynöknek a szó rossz értelmében”, nem ártott senkinek.

„Igazságtalan és történelmietlen”

Tomka Ferenc, aki abban a papi szemináriumban tanult, amelynek lelki vezetője Paskai László volt, a cikk első részét „becsületesnek” tartja. Ungváry Krisztián „csalásának” tekinti azonban, hogy az írás ezután „fordulatot vesz”; a második részben ugyanis a szerző a főpap 1978 utáni püspöki tevékenységét „szubjektív véleményeivel támadja”.

Tomka kiemelte, hogy a rendőrségi értékelésekben az olvasható: szűkszavú, nem akar jelenteni. Az egyetemi tanár hamis állításnak nevezte a cikk azon megállapítását, amely szerint a bíboros globálisan tekintve kisközösség-ellenes lett volna.

„Egyedül a Bulányi-féle közösséggel szemben voltak erős fenntartásai, amely azonban akkoriban szembefordult a püspöki karral” – mondta, hozzátéve: „igazságtalan és történelmietlen” Paskai László megítélése a cikkben.

Különös tekintettel arra is – folytatta –, hogy „az 1960–1990 közötti titkolt, de határozott egyházüldözésről a magyar társadalomnak kevés tudomása van”, mivel a korról szóló hazai történelemkönyvek is elhallgatják a kor üldözéseit, pereit, rendőri lehallgatásait.


Tavaly Paskai tagadott


A HVG internetes oldalán 2005 márciusában megjelent ügynöklistán (amely állítólag a Németh Miklós egykori miniszterelnök által Antall Józsefnek eljuttatott felsoroláson szereplő neveket tartalmazta) szintén felmerült Paskai László neve. A bíboros azonban akkor tagadta az együttműkdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik