Belföld

Nem lépne koalícióra az MDF

Az MDF elsősorban nem arra készül, hogy parlamentbe jutása esetén koalíciót kössön valamelyik nagy párttal, sokkal inkább egy leendő kormány kívülről való támogatását tartják elképzelhetőnek a Népszava információi szerint.

A pártban többen úgy vélik, ha az MDF parlamenti párt tud maradni, akkor a cél az, hogy 2010-re jelentősen megerősödjön, és esetleg miniszterelnököt tudjon adni az országnak. Egyes MDF-en belüli vélemények szerint koalíción kívül sokkal jobban fenntartható az önállóság. Fontosnak tartják azonban, hogy az országért felelősséget vállaljanak, ezért jöhet szóba a külső támogatás: a fórum értesüléseink szerint jelenleg nem zárja ki sem egy MSZP-, sem egy Fidesz-kormány külső támogatását.

A lap információi szerint az MDF-ben olyanok is vannak, akik szorosabb együttműködést is el tudnának képzelni a Fidesszel, a legfelső vezetés azonban már szinte teljes mértékben kizárja ezt. Ezt erősítheti, hogy a Fidesz–KDNP–MDF-jelöltként induló Gémesi György és Sisák Imre szinte biztos, hogy nem lesz ott a fórum országos listájának első 25 jelöltje között, vagyis azok között, akikről az MDF úgy véli, van esélyük, hogy listáról a parlamentbe jussanak.

Az elmúlt napokban egyébként többször is nyilatkozott az MDF elnökhelyettese az esetleges partnerekről. Hock Zoltán azt mondta, a választások után döntenek az esetleges együttműködésről, a pártnak nincsenek eredendően ellenfelei és barátai. Azt is kijelentette, ha nem találnak olyan politikai erőt, amellyel programjuk összeegyeztethető, akkor valószínűleg nem kötnek megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik