Belföld

Bocsánatkérést vár a szaudi nagykövet a Népszabadságtól

Hazánkban is botrányt kavartak a Mohamed prófétát terroristaként megjelenítő rajzok: Szaúd-Arábia nagykövete bocsánatkérést követel a karikatúrákat közlő magyar orgánumoktól.

A Magyar Hírlap és a Népszabadság tegnapi számukban megjelentettek az eredetileg a dán Jylland-Posten című lapban közölt rajzokból, amelyek Fejszál bin Abdul-Aziz Hasem szaúdi nagykövet Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint mélyen sértőek a mozlimokra nézve.

A karikatúrákon az iszlám alapítója látható terroristaként, valamint a vallás egyéb téziseit teszik nevetségessé. A Magyar Hírlap azt írta, a sajtószabadság védelmében jelenteti meg a rajzokat. Hasem nagykövet szerint azonban nem megengedhető, hogy a sajtószabadság túllépjen bizonyos határokat, és bármely vallás híveit támadja, megsértse érzelmeiket.

„Úgy vélem, hogy az ilyen cselekedetek nem a sajtószabadságot védik, hanem céljuk egyes emberek vallásos érzelmeinek és hitének megsértése” – fejtette ki, majd hozzátette: nagyra értékelik a magyar állam törekvéseit a szabad vallásgyakorlás biztosítására, ám az, hogy egy magyar újság átvesz ilyen rajzokat, nem segíti elő ezen erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik