Belföld

Berlinbe érkezett Sólyom László

Hivatalos látogatásra csütörtök este Berlinbe érkezett a magyar államfő. Sólyom Lászlót pénteken délben fogadja katonai tiszteletadással Horst Köhler német államfő, és a nap folyamán Angele Merkel-el is találkozik.

Sólyom László és a kíséretében lévő Somogyi Ferenc külügyminiszter együtt reggelizik a német diplomácia vezetőjével, Frank-Walter Steinmeierrel. Steinmeier a szociáldemokratákat képviseli a berlini nagykoalíciós kormányban. A Németországhoz szakmai szálakkal is szorosan kötődő Sólyom László németországi magyarokkal is találkozik. Pénteki programjában szerepel találkozó Angela Merkellel, a nagykoalíciós kormány kereszténydemokrata kancellárjával is.

Sólyom László még pénteken Berlinből Drezdába utazik tovább, az európai államfők eszmecseréjére, amelyre rajta és a vendéglátó Köhleren kívül az olasz, az osztrák, a lett, a finn és a portugál elnök is hivatalos.

A portugál kezdeményezésre visszanyúló eszmecsere középpontjában ezúttal is Európa, Európa jövője áll. Az eszmecserét most kiváltképp az európai alkotmány egyelőre félbehagyott ügye teszi fontossá. Mindenki a “hogyan továbbon” gondolkodik, miután Franciaországban és Hollandiában népszavazáson utasították el az alkotmányt. Németország és Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a parlamentek jóváhagyták a dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik