Belföld

Kétkamarás parlamentet akar az MDF

Az MDF kezdeményezi a választójogi törvény módosítását, amely a kétkamarás parlament létrehozására irányulna – közölte Pettkó András országgyűlési képviselő.

Az MDF azt szeretné, hogy egyértelmű legyen a civil társadalom részvétele a lobbitevékenységben, és a lobbizás ne maradjon csak szűk, piaci-pénzügyi csoportok érdeke. Ennek érdekében a jelenleg a parlament előtt lévő lobbitörvényhez a következő ciklusban módosító indítványokat nyújtanak be, amelynek része a kétkamarás törvényhozás, ahol – mintegy hatvan fővel – nagy szerepet kapnának a civil szervezetek delegáltjai, valamint a tudományos, kulturális élet és az egyházak képviselői.

Pettkó hozzátette: elképzeléseik szerint a parlamenti képviselők alkotta kamara 160-180 fővel működne. A képviselő emlékeztetett arra, hogy február 1-je a civilek napja, ezért kedden – a politikai pártok közül elsőként – válaszoltak arra a 388 civil szervezet által, január 13-án írt nyílt levélre és az abban feltett kérdésekre. Az aláírók azt kívánták megtudni, hogy a politikai pártoknak milyen elképzelései vannak a civil társadalom megerősítésére, fejlesztésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik