Belföld

A MÚOSZ csalódott a titoktörvény halasztása miatt

Csalódottan értesült a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége arról, hogy a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat lekerült az Országgyűlés napirendjéről - közölte a testület nevében Eötvös Pál elnök pénteken az MTI-vel.

Az elnökség az általuk kezdeményezett egyeztetés alapján is látott esélyt arra, hogy a “mai, sajtószabadság- és nyilvánosságellenes állapot javuljon” – olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. Mint írták, ma már csak remélhetik, hogy a választások utáni új Országgyűlés minél hamarabb elfogad olyan új titoktörvényt, amely “a nyilvánosság érdekeit is tiszteletben tartja, az állam méltányolható érdekének védelmét nem használhatja ürügyként a nyilvánosság korlátozására”, hozzátéve, az újságírók érdekvédelmi szervezeteként ezt követelni is fogják.

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy a házbizottság döntése értelmében ebben a kormányzati ciklusban már nem tárgyalja a parlament a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot, így az eddigi, rossz szabályozás marad továbbra is érvényben. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár – akinek a vezetésével készült a titoktörvény tervezete – az MTI-nek ezzel szemben azt mondta: egyáltalán nem került le a napirendről a törvény megalkotása, és azt remélik, hogy a tavaszi ülésszakon, június végéig a jogszabályt el lehet fogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik