Belföld

Pénteken a holokauszt áldozatai előtt tiszteleg a világ

Megemlékezésekkel, gyertyagyújtással, kiállítással, léggömbök magasba eresztésével tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt pénteken Budapesten, az első alkalommal megrendezendő nemzetközi emléknapon.

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította nemzetközi emléknappá január 27-ét: 1945-ben ezen a napon szabadították fel a szovjet csapatok az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

A Parlamentben közjogi méltóságok, a pártok és a diplomáciai testület képviselői, magyar európai parlamenti képviselők, valamint a zsidóság és a cigányság szervezeteinek meghívottjai részvételével tartanak megemlékezést. A rendezvényen beszédet mond – az elhangzás sorrendjében – Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Nagyné Váradi Anna, a Romaügyi Tanács tagja, Sólyom László köztársasági elnök.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Kovács Tamás történész idézi fel az egykori eseményeket az áldozatok emlékfala előtt, majd túlélők és szemtanúk, diákok és idősek gyújtanak mécseseket. A Parlament előtt az Élet Menete Alapítvány szervezésében hat gyertyát gyújtanak a vészkorszak hatmillió, ezen belül hatszázezer magyar áldozatának emlékére, majd a magasba eresztenek hatszáz léggömböt, amelyekre előzőleg egy-egy elpusztított ember nevét írják fel.

Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában címmel az emléknap alkalmából kiállítás tekinthető meg péntektől a Centrális Galériában. A németországi roma dokumentációs és kulturális központ, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont közös tárlatát Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter nyitja meg, a Strasbourgból érkező utazó bemutató március 12-ig, díjmentesen látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik