Belföld

A Fidesz szerint újabb uniós intőt kaptunk

A Fidesz szerint a magyar kormány kedden „újabb intőt" kapott az EU pénzügyminiszteri tanácsától az euró bevezetését szolgáló programot illetően.

Domokos László, a költségvetési és pénzügyi bizottság fideszes alelnöke az MTI-nek elküldött közleményében arra reagált, hogy kedden az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei jóváhagyták az Európai Bizottság értékeléseit öt állam, köztük Magyarország euróövezeti felkészülésének programjáról. Ez azt is jelenti, hogy a miniszterek egyetértettek azzal, Magyarországnak szeptemberig ki kell egészítenie programját a deficitcélok elérését szolgáló eszközök pontosabb részletezésével.

A fideszes politikus szerint a döntés azt jelenti, hogy a magyar kormány „újabb intőt kapott” az uniótól az euró bevezetését szolgáló programot illetően, amellyel „kidolgozatlansága, megalapozatlansága” miatt semmit sem tudott kezdeni. Az Európai Unió mára teljesen lemondott arról, hogy ezzel a kormánnyal érdemben együtt lehet dolgozni, ezért kivárnak a választások utánig – véli Domokos László, aki szerint az őszinteségnek továbbra sem látni nyomát a kormány „háza táján”, pedig Magyarország pénzügyi helyzete aggasztó, a „2006-os költségvetésben minden 5 forint közpénzből 1 forint hitel”.

Olyan új politika kell – folytatja közleményét a politikus –, amely „képes megfelelni a Magyarország előtt álló kihívásoknak, végre biztonságba vezeti Európa jelenlegi legsebezhetőbb nemzetgazdaságát, újra kiszámíthatóvá, hitelessé teszi a magyar pénzügyeket”.


A kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nem intőt, hanem biztatást kapott Brüsszelben. A pénzügyminiszterek tanácsa csak megerősítette a bizottság jó két héttel ezelőtti közlését, miszerint a magyar konvergenciaprogram ambiciózus és teljesíthető – mondta Batiz András. Időt és lehetőséget kapott Magyarország arra, hogy szeptember elsejéig a konkrét, strukturális átalakításokat tartalmazó intézkedéseket e mögé tegye az unió számára – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik