Belföld

Több út járhatatlan Borsodban és Szabolcsban

Észak-Magyarországon több utat járhatatlanná tett a hóátfúvás és órákat késnek a vonatok, több mint száz járat kimaradt. A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél több helyen hóakadályokat is képzett.

Észak-Magyarországon több utat járhatatlanná tett a hóátfúvás és órákat késnek a vonatok, több mint száz járat kimaradt. A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél több helyen hóakadályokat is képzett.


Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese az MTI-t. Foczkó Tamás elmondta: Abaújban és a Hernád-völgyében vált járhatatlanná több út. Az utak megtisztításán több munkagép, hómaró, hóeke dolgozik. Az erős, helyenként viharos erősségű szél a -7 -15 fok közötti hidegben folyamatosan hordja vissza a havat az utakra. Elzárt település nincs Borsod megyében – tette hozzá az ügyeletes.


A viharos erejű szél miatt keletkezett hóátfuvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol járhatatlan az Ibrány-Paszab közötti út, valamint a kistiszaháti bekötőút, több út pedig csak nehezen járható – közölte a térségi közútkezelő igazgatóság ügyeletese vasárnap este az MTI-vel.


Hóakadályok nehezítik a közlekedést


A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél hóakadályokat képezett Kistiszahát bekötő útján, illetve Ibrány és Paszab között, ahol ráadásul megcsúszott, az úton keresztbe fordult járművek is nehezítik a közútkezelő társaság takarító gépeinek munkáját – mondta Hunkó József.


Az ügyeletvezető tájékoztatás szerint hóátfuvások alakultak ki Nyíregyháza és Kisvárda térségében a 4-es, a 36-os és a 38-as főút egyes szakaszain is. Hunkó József elmondta: nehezen járható több út Kisvárda, Ibrány, Paszab, Buj, Rétközberencs, Dombrád, Nagyhalász, Beszterec, Kék, Nagycserkesz és Virányos térségében.


A szabolcsi közútkezelő társaság harminc géppel folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán, de az erős szél újra és újra visszahordja a havat az úttestekre. Az ügyeletes hangsúlyozta: aki teheti, ne induljon útnak gépkocsival a Tiszavasvári-Nyíregyháza-Kisvárda vonaltól északra lévő szabolcsi településekre.


Nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszlúc, a Hernád-Szentandrás-Pere, az Abaújpér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony, a Megyasszó-Legyesbénye közötti út egy-egy szakaszán, valamint a Mérai bekötőúton. Nehezen járható a Köröm-Kesznyéten, a Köröm-Tiszalúc, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Hejőpapi-Oszlár, a Mezőcsát-Ároktő és a Tiszalúc-Kesznyéten közötti út.


Újra üzemel a sátoraljaújhelyi átkelő
 
Újra át lehet lépni a sátoraljaújhelyi közúti határátkelőhelynél Szlovákiába – közölte a magyar határőrség szóvivője hétfőn reggel az MTI-vel. A korlátozást vasárnap este hét órától vezették be a térségben kialakult szélsőséges időjárási körülmények okozta útviszonyok miatt – tudatta Kovács István. A korlátozás ideje alatt a szlovák fél csak a saját állampolgárait engedte belépni Szlovákiába.
 
Száztizenegy buszjárat maradt ki Borsod-Abaúj-Zemplénben


Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt – mondta az MTI-nek Laczkó Sándor a Borsod Volán diszpécsere. A buszok nagy részénél “lefagyott” az üzemanyagrendszer, vagy az akkumulátorral volt probléma, de Kesznyéten, Köröm, Girincs és Mezőcsát térségében a hóátfúvások miatt maradtak ki a járatok.


Mezőcsáton három busz a csúszós út miatt árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók segítettek a mentésben. A száztizenegy kimaradt buszjáratban még nincs benne a sátoralajújhelyi vonal, ott ugyanis még az összeszámlálás jelenleg is tart. Egyedül Ózd és Kazincbarcika térségében közlekednek a távolsági járatok, némi késéssel azonban “itt is számolni kell”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik