Belföld

Sokáig nem áll helyre a közlekedés

A szokatlan hideg és a hófúvások miatt akadozik a közlekedés Észak-Magyarországon, mind a vonatok, mind pedig az autóbuszok jelentős késésekkel járnak, a hófúvás több falut elzárt a külvilágtól. A Máv a késések miatt sem téríti vissza a jegyek árait.

Éjszaka lesz a leghidegebb


A meteorológusok hétfőre -6, -11 fokot ígérnek, de az Északi-középhegységben akár -20 fok is lehet éjszaka. Kedd hajnalban -15, helyenként -20 fok várható, míg napközben -4, -9 fok lesz, a fagy napról-napra enyhül, de télies marad az időjárás. Péntek, szombat hajnalban -3, -8 fok lesz, napközben 0, -5. Magyarországon a meteorológusok által mért legalacsonyabb hőmérséklet -35 fok volt 1940. február 16-án Görömböly-tapolcán, a mai Miskolctapolcán.

A Miskolc–Szikszó–Hidasnémeti, a Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely, illetve a Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalon továbbra is késésekre, illetve a helyi vasúti forgalomban járatkimaradásokra kell számítani. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a kialakult helyzet még sokáig ilyen marad, mert a viharos erejű szél a megtisztított váltókra visszafújja a havat, és a rendkívüli hideg miatt pedig elfagyhatnak a sínek és a vezetékek.


A MÁV szóvivője elmondta: a késések miatt a menetjegyek árát nem térítik vissza, mert a vasúttársaságnak nincs ilyen kötelezettsége. Nem fizetik vissza az InterCity-pótdíjakat sem, mert a késések nem a MÁV hibájából következnek be.  

Északkeleten késnek a vonatok

Nyíregyháza és Császárszállás között a hajnali síntörés helyreállításán továbbra is dogoznak a szakemberek, emiatt a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek. Miskolc és Szerencs között vasárnap megrongálódott a felsővezeték, ennek helyreállításán folyamatosan dolgoznak. Mivel ezen a szakaszon is csak egy vágányon járnak a vonatok, ezért a torlódások elkerülése érdekében nem mindegyik járat közlekedik.

A debreceni, a záhonyi, a vásárosnaményi térségben is jelentős késések vannak. A villanymozdonnyal közlekedő vonatok a viharos erejű szél miatt, és a vezetékszakadás elkerülése miatt csak 60, illetve 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak.

A Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Cegléd vasútvonalon minimum félórás késésre kell számítani. A Nyírvidéki Kisvasúton nem közlekednek a vonatok, a kedvezőtlen időjárás miatt. Görögszállás és Tiszalök között pedig a hóátfúvás miatt kell várakozni.

A kedvezőtlen időjárás miatt az InterCity-vonatok menetrend szerinti közlekedése nem garantálható, a pótjegyek árát a vasúttársaság nem téríti vissza.
A Volánbusz-társaság lapunknak azt nyilatkozta, hogy járataiknál nem okozott fennakadást a sarkvidéki idő; menetrend szerint közlekednek a BKV járatai is.

Elzárt települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy települést zárt el a hó és tucatnyinál is több út járhatatlan a hófúvások miatt. Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője elmondta, négy faluban szünetel az áramszolgáltatás, ugyanis a szél leszaggatta a vezetékeket.

A hóvihar miatt ráadásul több borsodi településen szünetel a tanítás. Kormos Dénes, a megyei önkormányzat elnökhelyettese elmondta: a dél-borsodi térség több településén, Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el tanítási szünetet az általános iskolákban. Hozzátette: Bodrogköz mindazon településeiről – Alsóbereckiből, Bodroghalomból, Vajdácskáról és Karosról – sem indultak el a gyerekek az iskolákba, ahol a viharos erősségű szél eltépte az elektromos vezetékeket, és órákra áram nélkül maradtak az oktatási intézmények.
Borsodban és Szabolcsban több út járhatatlan

Borsodban 18 alsóbbrendű útszakasz járhatatlan és 24 úton csak folyamatos ekézéssel tudják fenntartani a forgalmat. Ezen utak között van a 37-es Felsőzsolca és Szerencs közötti szakasza is, melyen egyre nehezebben tudják fenntartani a forgalmat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy út és négy elzárt település van, Kistiszahát, Ferenctanya, Jánosbokor és Tiszanagyfalu. Ezen kívül még hét útszakasz nagyon nehezen járható, ezeken Kisvárda, Dombrád, Tiszadob, és Tiszaeszlár csak nagy nehézségek árán érhető el.

Heves megyében kicsit jobb a helyzet, miután csak négy mellékút vált nehezen járhatóvá Füzesabony és Heves térségében, de a 31-es és a 33-as főúton is félpályás útakadályok alakultak ki.

Az M3-as autópálya 120-as kilokméterétől kezdődően, majd Füzesabony és Polgár között 10 cm-es átfúvások teszik veszélyessé a haladást – közölte az Útinform.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik