Belföld

Fidesz: bizonytalan az egészségügyi ellátás

A Fidesz szerint a betegek és a dolgozók érdekeit szem előtt tartva változtatni kell az egészségügy jelenlegi rendszerén. Az MSZP szerint is változásra van szükség, amit a biztosítási elv érvényesítésével lehet elérni.

Változtatni kell, és erre a változásra azért van szükség, mert az ellátás jelenleg bizonytalan, jelezte Gógl Árpád, a Fidesz szakpolitikusa, bírálva a mostani kormányzat ágazati politikáját, amely véleménye szerint kaotikussá tette az egészségügy több területét. „Szerkezeti, rendszerszerű változtatásra van szükség a méltánytalan helyzet megszüntetéséhez” – mondta Gógl Árpád.

Arra az újságírói kérdésre, mit ért a Fidesz a szerkezeti átalakításon, azt mondta: az SZDSZ-en kívül mindenkinek az a véleménye, „beleértve Európát is”, hogy az egészségügyi ellátásnak közfinanszírozottnak kell lennie, és szolidaritáselvű rendszerben kell működnie. Ez a rendszer, mint mondta, elképzelhető „regionális finanszírozási közösségek” létrehozásával.

A politikus elmondta: olyan decentralizált sürgősségi kórházi, rendelőintézeti központokat kell létrehozni, amelyek biztonsággal szolgálják az egészségügyi ellátást. A rendszerben ugyanakkor „természetesen megjeleníthető kiegészítő biztosítási forma” is.

Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: egyetértenek azzal, hogy változásra van szükség, ezt a célt szolgálja a Száz lépés programból az egészségügyre vonatkozó 21 lépés, valamint a gyermekegészségügy fejlesztése.

Mint mondta, valóban szükség van szerkezeti változásra, ezért kell világossá tenni, mi jár állampolgári jogon, mi jár biztosítási jogviszony keretében. Hozzáfűzte: el kell érni, hogy a biztosítási alapú egészségügyi ellátásokra csak ellenőrzött járulékfizetés keretében kerülhessen sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik