Belföld

Nincs gázellátási vészhelyzet Magyarországon

Továbbra sincs gázellátási vészhelyzet Magyarországon, korlátozásra nincs szükség - közölte Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter szóvivője.

A Magyar Villamos Művek (MVM) , az Energia Hivatal, a Mol, az erőművek képviselői, valamint a gazdasági tárca vezetője és szakértői részvételével tartott rendkívüli energiabiztonsági ülést követően a szóvivő elmondta: a testület a továbbiakban napi rendszerességgel ül össze és folytat egyeztetéseket. Annak érdekében, hogy a lakosság, a szociális, az egészségügyi, illetve egyéb közintézmények gázfogyasztását ne kelljen korlátozni, a rendkívüli energiabiztonsági stáb döntött arról, hogy az indokolt rendszerirányítási lépeseket is megteszi – tette hozzá. Vészhelyzetben a kormány rendeletben elrendeli az ipari fogyasztók gázfelhasználási korlátozását, de erre még nincs szükség.

Ábrahám elmondta: az ipar működésének fenntartása érdekében minden lehetséges fűtőanyag tartalékot fel fognak használni. Minden lehetséges fűtőanyag központi tartaléka mintegy 20 napra elég.

A Mol-lal szerződött nagyok már átáltak


A korábbi közlés szerint azok a nagyfogyasztók, amelyekkel a Mol-csoport a gáz helyett kőolajfogyasztásra való átállásra szerződött, már átálltak.


Azok a fogyasztók, amelyeknek technológiai lehetőségük van a kőolajfogyasztásra, de nincs szerződésük az átállásra, a következő körben – megfelelő kőolajmennyiség biztosítása mellett – váltanak szükség esetén olajra.


A Földgázszállító Rt. közlése szerint szombaton Magyarország földgázfogyasztása 72 millió köbméter volt, -3,2 Celsius fok napi középhőmérséklet mellett. Vasárnap a földgázfogyasztást 69-70 millió köbméter körülire tervezik.


Kevesebb gáz jön a szükségesnél


A Földgázszállító Rt. szombati közlése szerint a földgázimport mennyisége az igényeltnek csupán a 75-80 százaléka. Beregdarócon hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter került szombaton átadásra.


Az osztrák átadó állomáson további 8 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra. Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó közel 10 millió köbméter, valamint a hazai tározókból kivett 29-30 millió köbméter gázzal biztosítja a fogyasztók zavartalan ellátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik