Belföld

Itt a fogcsikorgató hideg

Helyenként akár 20 fokot is csökkenhet a hőmérséklet egy nap alatt. A viharos széllökésekkel vasárnap érkező intenzív hidegbetörés szokatlan, de nem példátlan Magyarországon - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat főmunkatársa az MTI-nek.

A fagypont feletti hőmérsékleteket hétfő hajnalra -11, -16 fok közötti hideg váltja fel, az Északi-középhegységben akár -20 fok is lehet. Ez egy szokatlanul intenzív hidegbetörés, ami azért mégsem nevezhető példátlannak, és a legalacsonyabb várható hőmérsékletek is messze elmaradnak a hidegrekordtól – mondta Varga László.


Vasárnap megkezdődött a hideg levegő viharos széllökésekkel kísért beáramlása az országba észak, északkelet és északnyugat felől.


Északkeleten Nyíregyháza, Sátoraljaújhely térségében már napközben -13 fokot mértek, a viharos szél hordja a havat. A hideg levegő északnyugat felől is betört az országba és halad a déli országrész felé. Az esti órákra várhatóan az egész országot beborítja.

Hétfőn viharos szél várható


Hétfőn napközben országszerte -6 és -11 fok között alakul a hőmérséklet. Viharos szél várható a Dunántúl északnyugati részén, az Északi-középhegység keleti részén és a Tiszántúl északi részén. Az ország középső részén inkább csak a szél megélénkülésére lehet számítani. Hétfő estére mindenütt jelentősen gyengül a szél.

Kedd hajnalban -15, helyenként -20 fok várható. Kedden napközben -4, -9 fok lesz, a fagy napról-napra enyhül, de télies marad az időjárás, péntek, szombat hajnalban -3, -8 fok lesz, napközben 0, -5.


Hó csak a hétvégén várható


A várható csapadékról szólva a szakember elmondta: vasárnap, illetve hétfőre virradó éjszaka néhány centiméter hóra lehet számítani. Kedden, szerdán száraz hideg lesz, aztán csütörtöktől ismét havazás várható nyugaton és északon. Péntek-szombaton pedig délen várható 5-10 centiméteres hó.


Nem dől meg a hidegrekord


Varga elmondta, hogy Magyarországon időről időre előfordulnak a mostanihoz hasonló, kemény hidegbetörések, a hőmérsékleti rekordok pedig biztosan nem fognak megdőlni az elkövetkezendő napokban.


1987 januárjában például -17 fokot is mértek Budapesten napközben. A Magyarországon meteorológusok által mért legalacsonyabb hőmérséklet -35 fok volt 1940. február 16-án Görömbölytapolcán, a mai Miskolctapolcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik