Belföld

Átadták a szlovák gép fekete dobozát

Várhatóan vasárnap estig befejeződik a lezuhant szlovák gép roncsainak összegyűjtése - jelentette a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A fekete doboz vizsgálata csak a jövő hétre hozhat eredményt.

Folytatódik a csütörtök este lezuhant szlovák katonai szállítógép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, a helyszínt továbbra is rendőrök, határőrök biztosítják – jelentette az MTI tudósítója.

A roncsok helyszíni szemléje várhatóan a hétvégén befejeződik. A helyszíni szemle során a csütörtök este szerencsétlenül járt repülőgép lezuhanásának körülményeit vizsgálják, tanulmányozzák a nyomokat és a roncsokat.

Magyarok is részt vesznek

Határőrök, rendőrök, katonák szedik össze a repülőgép roncsait a legapróbb tárgyaktól a nagyobb darabokig a mínusz 10-15 fokos hidegben, hogy majd később azokat elszállítsák a mintegy 700 méter magasságú hegyről a tervek szerint Kassára. Közben megjelentek a katasztrófa-turisták is a térségben.

A katasztrófa helyszínét továbbra is biztosítják, ugyanakkor az MTI tudósítója igen sok civilt látott a hegynek felfelé menet.

A roncsok elszállításában és a terület mentesítésében 23 magyar tűzoltó közreműködik – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Reggel hat óra óta a 23 tűzoltó 5 járművel van a helyszínen.

Vizsgálják a fekete dobozt

Szombaton délután kettő órakor a magyar rendőrség átadta a csütörtökön este lezuhant szlovák katonai szállítógép fekete dobozát a szlovák katonai hatóságnak – mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. A szóvivő elmondta: a fekete dobozt a szlovák katonai hatóság vizsgálja a magyar légügyi hatóság és egy magyar rendőr részvételével.  A vizsgálatokon jelen lesz a Magyar Katonai Légügyi Hivatal munkatársa is. 

Amennyiben nem sérültek a fekete doboz adatai, akkor várhatóan a jövő hét elejére lesznek elsődleges információk birtokában az An-24-es repülésével kapcsolatban a szakemberek. Az azonban nem biztos, hogy már akkor meg fogják tudni mondani mitől zuhant le a repülőgép mondta el Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy várhatóan vasárnap megkezdődik a roncsok elszállítása. Mint mondta, ez nagyon bonyolult munka lesz, hiszen járművel továbbra is nehéz megközelíteni a helyszínt.

Kassán ápolják a túlélőt

A tűzoltók pénteken kora délutánra találták meg és emelték ki a roncsokból a lezuhant szállító-repülőgép 42 áldozatát, s a holttesteket a légi baleset helyszínéhez legközelebbi településre, Hejcére szállították, innen pedig Kassára vitték. Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. Az orvosok szerint csodával határos, hogy a férfi könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik