Belföld

Kóka: tanultam Csillag hibáiból

Négy év múlva az ország legmeghatározóbb politikusai között szeretné látni magát Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Először szakminiszter akart lenni, de aztán izgalmasabbnak találta a politikát az üzleti életnél, emlékezett kormányzati pályafutásának kezdetére Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Népszabadság szombati számában. A lapinterjúban a tárcavezető beszámolt arról, hogy ő koordinálja az SZDSZ gazdasági programját és hamarosan tagja lesz liberális pártnak.

Pártbeli fogadtatásával kapcsolatban elmondta: „A politika nem olyan, mint egy üdülőfalu, ahol a kintről jövőket szeretettel fogadják. Kettébontanám a Kóka-ellenes tábort. Az egyik rész, amellyel érdemi vitáim vannak, politikában, stílusban, a politika megjelenítésében, a kormányzati stratégiában. Az ilyen viták miatt szeretem ezt a pártot”. Az ellenzők másik tábora Kóka szerint nem a politikából vezeti le az ellenkezését, hanem valami egészen másból, sok esetben vélt vagy valós konkurenciaharcból. „Ezekkel a véleményekkel nem tudok mit kezdeni” – mondta a miniszter.

Arra az újságírói felvetésre, mely szerint elődje azzal indokolta rossz viszonyát a koalíciós partnerrel, hogy a szocialisták ATM-automatának nézték a tárcát Kóka kijelentette, hogy tanult az esetből. Szerinte igaza van annak a polgármesternek is, aki a saját térségének igyekszik kilobbizni bizonyos előnyöket. „Ez folyamatos harc. És Csillag István, aki kitűnő szakember, s akitől sokszor kérek és kapok tanácsot, ebben a harcban őrlődött fel” – mondta az üzletemberből lett politikus, aki hamarosan a pártpolitikus lesz.

A miniszter saját ambícióival kapcsolatban elmondta, hogy szeretne katalizátorszerepet játszani egy új politikai kultúra kialakításában. „Nem tudom, – mondta Kóka – hogy mi lesz a névjegyemre írva, de négy év múlva Magyarország legmeghatározóbb politikusai között szeretném látni magam.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik