Belföld

A Fidesz szerint Gyurcsány-közeli a szavazólapok nyomdája

A Fidesz választ vár Gyurcsány Ferenctől arra, elfogadhatónak tartja-e, hogy korábbi üzleti partnerének, Erdős Ákosnak az érdekeltségi körébe tartozó Állami Nyomda Rt. nyomtassa a parlamenti választások szavazólapjait – közölte Szijjártó Péter.

A fideszes képviselő annak a sajtóhírnek kapcsán tartotta sajtótájékoztatóját, miszerint nagy valószínűséggel az Állami Nyomda Rt. készítheti el a 2006-os választások szavazólapjait. Az MSZP szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az Állami Nyomda a II. világháború óta gyártja a szavazólapokat a választásokhoz és ez a rendszerváltás után sem változott.

Szijjártó Péter elmondta: a nyomda az Erdős Ákos érdekeltségi körébe tartozó Láng Biztonságtechnológiai Holding Rt. tulajdonában van 2005 márciusa óta. Hozzátette: az üzletember érdekeltségi körébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. 2002 októberében vette meg “Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának egyik zászlóshajóját”, a Perfekt Rt.-t.

A politikus megjegyezte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki posztja mellett a szocialista párt választási felkészülését irányító országos választási bizottság elnöke is. Kitért rá: az Állami Nyomda Rt. Gyurcsány Ferenc kormányának hivatali ideje alatt számos állami megrendelést nyert el. Mint mondta, a közelmúltban azok a konzorciumok, amelyeknek vezetője, vagy résztvevője volt az Állami Nyomda, több mint tízmilliárd forint értékben kaptak megrendeléseket, általában hosszú távra. Több milliárd forintos beruházások esetében hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos vagy meghívásos közbeszerzési eljárásokon kapott az Állami Nyomda megrendelést – mondta Szijjártó Péter.

Példaként említette, hogy az Állami Nyomda vezetésével létrejött konzorcium gyárthatja 2009-ig a személyi igazolványokat, a lakcímkártyákat, a forgalmi engedélyeket. Öt évre szerezték meg a gépjármű törzskönyvek megszemélyesítése érdekében lefolytatandó beruházások elvégzését, illetve négy évre a forgalmi engedélyek érvényesítéséhez szükséges címkekészletek gyártását, s elnyerték az anyakönyvek, anyakönyvi kivonatok előállításának lehetőségét is. Hozzáfűzte: az Állami Nyomda szerezte meg a 2006-os autópálya-matricák gyártására vonatkozó jogot, aminek kapcsán a kiíró Állami Autópálya-kezelő Rt.-t hárommillió forintra büntették. A politikus megjegyezte: ezen megrendelések döntő többsége személyes adatokkal van összefüggésben.

Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta: az Európai Unió közbeszerzési adatbank rendszerén jelent meg ez a kiírás, azaz nemcsak magyar, hanem külföldi cégek is pályázhattak volna. Nyakó István információi szerint csak az Állami Nyomda Rt. nyújtott be pályázatot “és ezek után elnyerte a lehetőséget”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik