Belföld

Nem kell annyit várni a szervekre?

„Kifogás nem merült fel" – közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter, miután tájékozódott az első élődonoros májátültetésen átesett kislány halálának körülményeiről.

Az Egészségügyi Minisztérium napokon belül megvizsgálja, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kiépíteni a szervcserét koordináló Eurotransplant nevű szervezettel, és áttekintik a meglévő kétoldalú kapcsolatokat – közölte Rácz. Cél, hogy minél több és minél használhatóbb szerv álljon a magyar rászoruló betegek rendelkezésére.

Magyarországon a szervátültetés szervezése, illetve a jogi háttér megfelel az európai normáknak, „nem pénzkérdésről van szó” – tette hozzá. A hétfőn elhunyt négyéves kislány – akin az első élődonoros májátültetés hajtották végre – kapcsán tájékozódott az eseményekről Járay Jenő professzortól és Borsi Józseftől, a Hungarotransplant Kht. ügyvezetőjétől. A folyamatban részt vettek munkájával kapcsolatban a miniszter annyit közölt: kifogás nem merült fel.

Rácz Jenő hozzátette: minden ország számára nemzeti kincs a megfelelő szerv, s csak indokolt esetben adnak más országok számára. Az országokra ugyanis az jellemző, hogy sok beteg vár megfelelő szervre, ám kevés a donor, a külföldről kapott szervet a lehető legrövidebb időn belül vissza kell adni. A miniszter elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülésre kért tájékoztatást a hétfőn elhunyt kislánnyal történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik