Belföld

Meghalt a májátültetésen átesett kislány

Hétfőn este meghalt a második májátültetésen átesett négyéves kislány - közölte Járay Jenő professzor.

Nagy X lett a gyász jele


Rebeka esetét kiemelkedően nagy érdeklődés övezte a médiában, az emberek így százával jelentkeztek, hogy saját szervükkel segítsenek a beteg kislányon. A szomorú történet végén a számítógépes közösségek is megemlékeznek: a legújabb információk szerint az MSN felhasználói egymás között felhívást terjesztenek, amelyben arra kéri a címzetteket, hogy egy nagy X-et tegyenek felhasználónevük elé.

A kislány súlyos tüdőszövődmény következtében nem sokkal hat óra előtt hunyt el – mondta a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója. Hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok szerint a másodszorra beültetett máj működött, hétfőn reggel a gyermek állapota stabil volt, keringése jónak látszott és a szívműködése is normális volt. Az idegrendszeri tünetei nem változtak a vasárnapi állapothoz képest, a veséje viszont nem működött. Délben súlyos tüdőszövődmény lépett fel a kislánynál, ami tüdővérzést okozott. „Nem tudtuk a kislányt megmenteni” – közölte a professzor.


Az első élődonoros májátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján január 4-éről 5-ére virradóra hajtották végre.  A műtét után azonban súlyosbodott a kislány állapota, ezért az újabb májátültetés mellett döntöttek. Az orvosok májpótló kezelést adtak a gyermeknek, a gyógyszerek dózisát is fokozni kellett, hogy keringését fenntartsák, de romlott tüdejének oxigénáteresztő képessége és súlyosbodott a napokkal ezelőtt kialakult agyödéma is – mondta még szombaton Járay Jenő.


Az orvoscsoport 24 órás készenlétben állt, hogy azonnal megműtsék a gyermeket, amint jelzést kapnak egy megfelelő, 0-ás vércsoportú szervről akár Magyarországról, akár külföldről. Vasárnap megérkezett külföldről a várva várt máj, és a kislányt újra megműtötték. Működik a kislány új mája, bár a gyermek agyi károsodást szenvedett – mondta a műtét után a professzor, aki mindig nagyon visszafogottan nyilatkozott a kis beteg túlélési esélyeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik