Belföld

Működik a kislány új mája

Működik a gyermek mája - jelentette ki Járay Jenő professzor, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Az élődonoros májátültetésen átesett kislányt vasárnap délután egy órakor kezdték operálni, miután külföldről érkezett egy új, számára megfelelő és beültethető szerv.

A műtét előtt a gyermeken koponya-CT és EEG vizsgálatot végeztek, ami azt mutatta, hogy ugyan agyi károsodást szenvedett a májelégtelenség miatt, de még műthető állapotban volt délután. Azt, hogy a gyermeknek milyen fokú az agykárosodása, még nem tudják megmondani az orvosok.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján élődonoros májátültetésen átesett kisleány számára 36 órával az Eurotransplant sürgősségi listájára való rákerülése után sikerült vércsoportazonos agyhalott donort találni. A donormájról Járay Jenő annyit mondott, hogy azt 200 kilométerről hozták, egy 1962-ben született nő májáról van szó, aki agyvérzésben halt meg. Laboratóriumi vizsgálatok sokaságát végzik el a gyermeken, hogy megtudják,  milyen vírus támadta meg a saját máját, illetve az édesapja beültetett bal májlebenyét.

Az Eurotransplant szurkol a kislánynak

Örömét fejezte ki a májátültetésre szoruló magyar kislánynak szervet adó Eurotransplant nemzetközi alapítvány vasárnap, hogy segíthetett, és egyúttal reményének adott hangot, hogy a beavatkozás sikeresnek bizonyul. Arie Oosterlee vezérigazgató vasárnap az MTI-nek telefonon elmondta: Magyarország ugyan nem tagja a hat ország közti szervcseréket koordináló szervezetnek, de kétoldalú együttműködési egyezmény van érvényben köztük. Ennek alapján került fel a négyéves kislány a várólistára. A magyar illetékesekkel – mindenekelőtt a Hungarotransplant Kht.-val – most dolgoznak a kétoldalú együttműködés kiterjesztésén – tette hozzá.

A vezérigazgató szavai szerint hosszú a várólista, és a szervek átadásáról nem nemzetiség, hanem kizárólag orvosi kritériumok alapján döntenek. Az alapítvány adattárában mind a donorok, mind a várólistán szereplők fontosabb adatai megtalálhatók, a felajánlott szerveket annak a betegnek adják, akinek az adataihoz a beérkező orgánuméi leginkább hozzáillenek.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik