Belföld

Tényleges életfogytiglan a szentkirályszabadjai rémnek

Jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélte a szentkirályszabadjai sorozatgyilkost kedden a Győri Ítélőtábla – Ember Zoltán öt ember életét oltotta ki különös kegyetlenséggel.

Laczó Gáborné tanácsvezető bíró az ítélethirdetésen közölte: a vádlott bűnös nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében. A fegyházbüntetést életfogytig kell letöltenie, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta a Győri Ítélőtábla, miként tette azt a Veszprém Megyei Bíróság is.

Először villáskulccsal gyilkolt

Az ítélet indoklásában Laczó Gáborné elmondta: a jelenleg 45 éves Ember Zoltán 1991-ben hajtotta végre az első emberölést, és 2004-ben gyilkolt utoljára. Mindegyik bűncselekmény Szentkirályszabadján történt. Első alkalommal nem sokkal sopronkőhidai fegyházbüntetéséből való szabadulása után villáskulccsal verte szét egy egyedül élő 85 éves férfi fejét, és a házában talált pénzt eltulajdonította.

Megfojtotta a saját bátyját

A következő áldozat nyolc évvel később saját bátyja volt: az italozó életmódot folytató testvérek között vita támadt a családi ház eladása körül. A veszekedés tettlegességgé fajult, és a vádlott megfojtotta alig ötvenéves bátyját, majd a halott kezeit és lábait összekötözte, talicskába tette, és a falu szélén lévő elhanyagolt fás-bozótos területen elásta. Az áldozat holttestére egy hajléktalan bukkant rá.

80 év feletti áldozatok

Egyik ügyben sem derült fény akkoriban az elkövető kilétére. A két korábbi gyilkosságot is azt követően vallotta be a vádlott, hogy a későbbi emberölések miatt elfogták. A 2002-ben, majd az egy évvel később, végül a 2004-ben elkövetett gyilkosságsorozat áldozatai 80 éven felüli idős emberek voltak: pénzüket és értékeiket akarta megszerezni a gyilkos. „Elképesztően kegyetlen módszert, az önfojtást előidéző csúszóhurkot alkalmazta. Ennél otrombább, brutálisabb elkövetést nehéz kitalálni” – hangoztatta a tanácsvezető bíró. A hajlott korú emberek otthonában talált értékeket rendre magával vitte a tettes.

Nem elmebeteg

A tanácsvezető bíró közlése szerint a vádlott „hihetetlen cinizmussal csinálta végig az egész eljárást”, mindössze egy dolgot bánt meg, mégpedig azt, hogy egyik áldozatánál nem kutatott alaposan, és nem vett észre 122 ezer forintot – fűzte hozzá Laczó Gáborné. A vádlott elmebetegségben, tudatzavarban nem szenved. Beszámítható, személyiségzavara nem jelent kóros elmeállapotot – hangzott el az ítélethirdetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik