Belföld

Az Orbán-házban vizsgálódna a mentelmi bizottság elnöke

Terepszemlére vinné az Orbán-villába a parlament mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságát annak elnöke, a szocialista Géczi József Alajos.

A terepszemle feltétele, hogy meg is induljon – és bizottsági szakba jusson – az a vagyonnyilatkozati eljárás, amelyet a stop.hu internetes portál főszerkesztője kezdeményezett – írja a Népszabadság. Déri Balázs arra hivatkozott, hogy több tízmillió forintnyi különbség fedezhető fel Orbán Viktor bevallott vagyona, ingatlanjainak értéke, illetve a volt kormányfő által a vizsgálóbizottság előtt elmondottak között.

Géczi hétfőn dönti el, hogy hiánypótlást kér-e a stop.hu-tól (eddig formai kivetnivalót nem talált az igen alapos beadványban), vagy levélben felszólítja Orbán Viktort: öt napon belül nyilatkozzon, megalapozottnak tartja-e a kifogást, illetve pontosítja-e jövedelemnyilatkozatát.

Ha a Fidesz elnöke pontosít, nem indul vizsgálat. Ha azonban a bizottsági elnök nem kap választ, illetve úgy látja, hogy továbbra is fennáll az ellentmondás, akkor vizsgálatot indít. Ehhez – mint a Népszabadság kérdésére Géczi elmondta – nincs szükség a mentelmi bizottság jóváhagyására az Orbán-Torgyán-kormány villavizsgálatai óta. A képviselői vagyonnyilatkozatok beadási határideje január 31.

Géczi szerint azonban a korábbinál bővebb bevallás sem érintené a vagyonnyilatkozati eljárás esetleges megindítását. Ám ha megindul is a procedúra, illetve ha a bizottság elé kerül, sok minden aligha történik. A grémiumban ugyanis fele-fele arányban feszülnek egymásnak a kormány- és az ellenzéki pártok delegáltjai, így valószínűleg konszenzusos határozat nem, csak kisebbségi vélemény születik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik