Belföld

Kifogás a korai kampány miatt

Tiltsák el a parlamenti választásoktól azt a pártot, aki a kampányidőszak előtt már magát hirdeti – követeli levelében Körömi Attila független országgyűlési képviselő az Országos Választási Bizottságtól.

A független képviselő szerint ugyanis minden parlamenti párt annak ellenére megkezdte a kampányidőszakot, hogy a köztársasági elnök kihirdette a választások időpontját. Körömi Attila ezért arra kéri az Országos Választási Bizottságot, hogy vizsgálja ki, hogy az eddig törvénytelenül elköltött pénzek figyelembevételével a pártok mekkora összeget költhetnek még a választási kampányra. A képviselő megfigyelései szerint lehetnek olyan pártok, akik a törvényben előírt 386 millió forintot már elkölthették.

Környei levelében példaként hozza fel az MSZP őszi plakáthadjáratát, illetve a Fidesz Változás 2006 elnevezésű kampányát, és azt, hogy a nagy pártok mellett az SZDSZ és az MDF is kitette az elmúlt hetekben a választásokkal kapcsolatos közterületi hirdetéseit.

A független képviselő szerint ezzel a törvénytisztelő jelölőszervezetek és független jelöltek a törvénysértő parlamenti pártokkal szemben hátrányba kerülnek, így sérül az esélyegyenlőség elve. A parlamenti pártok a törvénysértő módon folytatott kampányaik során olyan mértékű jogosulatlan előnyre is szert tehetnek, amely előre megkérdőjelezi a tavaszi országgyűlési választások majdani eredményének hitelességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik